31 de juliol 2023

Jornada Mundial de la Joventut (JMJ): a la Lisboa de l’1 al 6 d’agost.

És un esdeveniment eclesiàstic promogut per l'Església catòlica que congrega joves de diverses parts del món al voltant del Papa. A més, és una peregrinació, una festa de la joventut.

La JMJ se celebra anualment a cada diòcesi; del món durant la solemnitat de Jesucrist, Rei de l'Univers (fins al 2020 se celebrava cada Diumenge de Rams), amb una cerimònia principal a la Ciutat del Vaticà. Tot i això, cada dos o tres anys, es fa una gran trobada internacional presidida pel sant pare en una ciutat seu. Aquesta trobada, d’una setmana de durada, és la que es coneix habitualment amb el nom de Jornada Mundial de la Joventut .

Aquesta iniciativa va tenir el seu origen en la idea del papa Pau VI , que l'Any Sant del 1975 va reunir a Roma milers de joves en representació de nombrosos països, després de la seva participació a la "I Marxa Internacional de la Reconciliació Cristiana" que va recórrer el camí de Sant Francesc, entre Assís i Roma. 

El 1984 durant el papat de Joan Pau II hi va haver una nova convocatòria mundial, per incentivar la participació juvenil a l'Església, que va arribar a reunir més de cinc milions de persones a l'edició del 1995, que va tenir lloc a Manila, Filipines.

El 1997, la Jornada Mundial va fer un canvi i es va transformar en festival per a la joventut, de tres dies de durada, que culmina en una cerimònia final. Des d’aleshores la JMJ s'ha organitzat successivament a París, Roma, Toronto, Colònia, Sydney i Madrid. L'edició de l'any 2013, va tenir lloc a la ciutat de Rio de Janeiro i va ser presidida pel papa Francesc. Allà es va anunciar que la següent edició de la Jornada tindria lloc a Cracòvia, l'any 2016 i el mateix papa Francesc va anunciar que nomenaria Joan Pau II el sant patró de les JMJ, després de la seva canonització.  La cita del 2019 va ser a la Ciutat de Panamà. Aquest any la Jornada l’organitza el Patriarcat de Lisboa. La ​​JMJ del 2025 serà a Roma, amb motiu del Jubileu del 2025, com el Jubileu dels Joves.