29 de juliol 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

Darrer diumenge del mes de juliol, en ple estiu, les lectures d'avui, si se'm permet l'expressió, són molt estiuenques. Avui, a missa escoltarem quatre paràboles de Jesús que posen punt final a totes les paràboles que hem llegit els darrers diumenges. La gran gràcia de les narracions de Jesús, és que són fàcils d'entendre, riques en imatges (tresor amagat, perla, cofre) i en la seva aparent senzillesa, hi ha una gran saviesa. Per dir-ho amb paraules ben planeres, no cal rumiar molt per entendre el que aquestes històries ens volen ensenyar.

Segur que tots els qui em llegiu, heu tingut un moment en la vostra  vida en què se us ha presentat una ocasió que heu valorat com a única. Una ocasió que us ha fet exclamar:  "o ara o mai"; o "pujo ara en aquest tren o el perdo per sempre". Així és com es devien sentir els protagonistes d'aquestes paràboles. Per diferents raons, han trobat un tresor amagat, una perla preciosa.  Ells són conscients que aquesta trobada els pot canviar la vida, però no és tan senzill. Per obtenir els  tresors, cal vendre tot el que hom té. Dit d'una altra manera, cal que canviem de forma de vida, que transformem la rutina i les comoditats ja conegudes, per viure d'una forma diferent. El dilema: el tresor i la perla són molt llaminers, però tot seguit apareix la mandra, fins i tot, la por de canviar d'estil de vida.

No cal que m'estengui en la moralitat de la història, fàcilment es comprèn: Jesús, l'Evangeli, el Regne, són el tresor i la perla, que hem descobert. Ens adonem que en ells hi ha la font de la felicitat de les benaurances, la força de viure en l'amor, ara bé, hem de canviar, però, tot canvi ens fa basarda. Ho intuïm, millor dit, ho sabem, que ens cal canviar, però les nostres inèrcies ens frenen.

En l'Evangeli, Jesús interroga els seus interlocutors amb aquesta pregunta: “Ho heu entès, tot això?”. I el seu auditori li respon: "Sí que ho hem entès". L'expressió: "entendre", no significa només que comprenem l'explicació de Jesús, sinó que també vol dir que ens hem adonat que les paràboles tenen relació amb la nostra vida. Les paràboles no són rondalles boniques, són com una gran crida que se'ns fa, per dir: ara és el moment de canviar, no deixem passar aquest tren.

En la  primera lectura d'avui un jove rei, Salomó, demana a Déu la "saviesa". És la  saviesa del discerniment. I aquest és el sentit de la darrera paràbola: hi ha un cofre, on hi ha de tot, bo i dolent, antic i nou. El cap de casa assenyat sap discernir entre el que és bo i el que és dolent. Demanem,  la saviesa per discernir, en cada moment de la nostra història el que hem de conservar i el que hem de llençar.

Josep M. Jubany