05 de gener 2021

La nostra carta als Reis

Estimats Mags d’Orient,

Com cada any, els que formem la Comunitat de Sant Ildefons, us escrivim una carta amb l’esperança de que feu realitat els nostres desitjos, projectes i il·lusions. Quan la llegiu potser us sorprendrà una mica, perquè aquest any és mes agosarada que la dels anys anteriors; i és que com ja sabeu, aquest ha sigut un any molt especial.

De forma inesperada i imprevisible, el món sencer s’ha vist atacat per un virus microscòpic, el COVID-19, que ha fet estralls arreu, sense respectar països ni races ni edats ni classes socials..., s’ha fet amo del món i ha canviat les nostres vides: patiment, malalties, morts, confinaments, gent sense feina, personal sanitari esgotat... Estem trasbalsats, desorientats i desanimats. El caos que s’ha produït ha sigut general i universal. Tot i això, ja comencem a pensar i fer plans de futur. Ara us explicaré el nostre projecte i us demanem que ens ajudeu a dur-lo a terme.

Volem fer una important expedició a la recerca  d’un món nou i d’una terra nova amb una vida diferent, més respectuosa amb la natura i més justa amb tots els homes i dones. Per això, us demanem un “kit” d’exploradors, amb una brúixola que marqui el Nord, uns prismàtics que ens ajudin a tenir una mirada llarga, un mapa que ens guiï pel bon camí, una harmònica que ens animi quan estem cansats i una corda amb mosquetons, que ens encordi per anar tots junts.  També una motxilla per ficar-hi vacunes per a tothom, salut de la que en diuen global: del cos, de la ment, per a les famílies, per a la societat, per als països rics i els països pobres... També hi hauríeu de ficar: alegria, esperança, pau i harmonia.

Ara veig que necessitarem una segona motxilla, aquesta serà per als més joves, que caldrà omplir-la d’energia i força, confiança i respecte, il·lusió i generositat,  creativitat i seny. Creativitat per impulsar nous projectes socials, culturals i tecnològics, orientats a millorar la vida de les persones, especialment les més febles. Creativitat per idear i desenvolupar noves polítiques i nous programes, perquè la gent no hagi de migrar dels seus països, i els que ho hagin de fer, puguin regularitzar la seva nova situació, puguin treballar, i  trobin entre nosaltres una vida digna i segura.

Seny, molt de seny, per a la correcta utilització dels progressos tecnològics i digitals,  com les xarxes socials, les “big data”, internet..., i també seny pel bon ús de tots els avenços científics, sense oblidar el respecte i la cura del nostre ja malmès ecosistema.

També necessitem un cubell, ben gran, per deixar-hi tot allò que ens destorbaria durant l’expedició: l’individualisme, l’egoisme, el consumisme, les desigualtats, la injustícia, els prejudicis, la xenofòbia...

Per acabar dos precs més:

Al papa Francesc porteu-li força i energia perquè guiï l’Església pels camins de l’Evangeli d’acord amb els signes dels temps.

Que els presos i exiliats polítics puguin tornar aviat a les seves llars.

Gràcies de tot cor, estimats Mags d’Orient.

Àngels Vilaró en nom de la Comunitat de Sant Ildefons