04 de gener 2021

La celebració de Nadal a la nostra comunitat de Sant Ildefons

Aquest any, com és ben conegut, les celebracions de Nadal estigueren molt condicionades per les mesures sanitàries degudes a la pandèmia. Malgrat les restriccions, res no va impedir que amb molt de goig celebréssim el Naixement del Messies, el Salvador. Això fou possible gràcies a totes les persones que, formant un bon equip, col·laboraren en la preparació de les tres misses que es varen celebrar: a les 6 de la tarda i a 2/4 de 8 del vespre, pensades especialment per als infants i les seves famílies, i a les 10 del vespre, la tradicional i entranyable missa del Gall (es feu a aquesta hora  per raó del toc de queda).

Aquest any de pandèmia, per primera vegada i esperem que sigui la darrera, s’havia de demanar invitació per participar a les misses. El nostre desig era que tothom pogués participar en una de les eucaristies, però malgrat la bona voluntat, l’aforament permès, és el que és, i alguns no ho pogueren fer.

Seguint la normativa, enguany no hi va haver cap cor que cantés durant la missa, però això no fou obstacle perquè ressonessin a l’església el cants propis del dia i també nadales. Un PowerPoint en les diferents eucaristies va suplir els papers de cants i amb il·lustracions es va subratllar el missatge de Nadal.

Com cada any, la nostra comunitat no es va oblidar dels pobres a les celebracions de Nadal i, com ja es costum, es feu una col·lecta destinada a una entitat que treballa  a favor dels més desvalguts. Enguany es feu per Acció Solidària contra l’Atur, i es van recollir 3.200 €.

Sempre, però molt més en el moment de les celebracions de Nadal, vàrem trobar a faltar les persones que altres anys ho celebraven amb nosaltres i aquest any no han pogut ser-hi, bé perquè han mort, bé perquè estan malaltes, bé perquè són persones vulnerables. I també ens alegrem de la presència dels que altres anys no van poder ser-hi i aquest any hem tingut el goig de tenir entre nosaltres. Entre aquestes persones el Sr. Joaquim Forn, la presència del qual, degut a la seva rellevància, no passà desapercebuda. Com és ben conegut, feia tres anys que no podia assistir a la nostra celebració. A l’acabament de la missa i de forma espontània rebé  l’aplaudiment de bona part dels assistents.

Hem celebrat el Nadal, estem en plenes festes nadalenques, que el Senyor beneeixi  la nostra comunitat, les nostres famílies, especialment els més febles, i un record per aquells que no ho poden celebrar amb joia: immigrants, persones hospitalitzades, presos (comuns i polítics), els qui estan tancats al Centre d’internament d’estrangers (CIE)... i una abraçada molt forta als avis que estan confinats a les residències de gent gran.

  Josep M. Jubany