29 de juliol 2024

Bon estiu!

Un llibre, antic i venerable, el Cohelet, ens ensenya: Tot té el seu moment, sota el cel hi ha un temps per a cada cosa. Així, també, nosaltres podem afirmar que hi ha un temps per treballar i un temps per descansar. A punt de començar el mes d'agost, per molts ha arribat el temps de les vacances. Primer de tot, per a aquells que el mes d'agost feu un parèntesi a la feina habitual i feu vacances, us desitjo que us siguin profitoses.

Una de les característiques dels nostres temps és que seguim uns horaris molt accelerats. No només per raó de l'estrès que per a molts comporta la vida laboral, sinó també per les múltiples atencions que ens reclama la vida familiar, o les relacions socials, els compromisos que hem anat adquirint en la vida associativa o voluntariats. Un dels fenòmens dels nostres dies és que tenim un calendari on no hi ha hores buides. A tall d'exemple, són molts els pares, i també els avis, que han de fer mil i una combinacions per acompanyar els fills o nets al col·legi, a les activitats extraescolars, a les visites mèdiques, etc.

Necessitem aquest descans perquè ens ajudi a alliberar-nos de la tensió, el desgast i la fatiga acumulats al llarg del curs. És mot il·lustrador que el mateix Jesús convidés els seus deixebles a fer-ho: Veniu ara tots sols a un lloc despoblat i reposeu una mica (ho llegíem diumenge passat).

Ara bé, el temps de vacances no és tan sols un període en què no som esclaus del rellotge i els horaris es relaxen, també ha de servir per enriquir la vida, com diu José Antonio Pagola. ”El descans no pot ser només la «pausa» necessària per a reposar les nostres energies esgotades o la «vàlvula d'escapament» que ens allibera de les tensions acumulades, per a tornar amb noves forces al treball de sempre. El descans ens hauria d'ajudar a regenerar tot el nostre ser descobrint-nos dimensions noves de la nostra existència.”

No es tracta de donar receptes sobre com organitzar les vacances, però m'atreveixo a fer algunes recomanacions. Cal que us fixeu uns objectius per al temps de vacances, objectius el compliment dels quals no generi cap mena d'estrès. Una d'aquestes fites pot ser: trobar el gust per la gratuïtat. Gratuïtat que significa saber “perdre el temps" convivint i conversant amb els familiars més propers, fet que no sempre és possible durant el curs; llegir llibres, escoltar música, veure pel·lícules, visitar esglésies, monuments o museus; igualment pot ser gratificant, practicar algun esport, fer excursions.

Les vacances ens ajuden a distanciar-nos, no només físicament, sinó també anímicament, del tràfec de la vida ordinària, és un moment oportú per revisar les nostres feines, les relacions que tenim amb els altres, les rutines que hem adquirit i que no aporten res, i ser lúcids per canviar tot el que ens sembli necessari.

I, com a creients en Jesucrist, el temps de vacances és un temps oportú per enriquir el nostre esperit. Dedicar un temps a la pregària, rellegir amb calma els evangelis (com a mínim dedicar un temps per llegir les lectures dominicals), contemplar i agrair a Déu la creació.

A tots i totes us desitjo un bon descans. Soc conscient que no tots els que llegireu aquest escrit podreu fer vacances o descansar com voldríeu, i segur que us ho mereixeu; a vosaltres, us dedico d'una forma especial, la meva salutació i abraçada.


Josep m Jubany