29 de juny 2024

Reflexions a la Paraula de Déu

Por, confiança i silenci

L’evangeli de Marc té una singularitat que cal tenir present, perquè no és menor. Marc no ens presenta mai un Jesús fent grans discursos, sinó que més aviat l’exhibeix com qui dona testimoni de la presència de Déu a través dels seus fets. Els fets de Jesús són fets extraordinaris, és cert, però els fa sense fer soroll, sense fer escarafalls, sense donar-hi importància. De l’evangeli de Marc els estudiosos en diuen que és l’evangeli del “secret messiànic”, perquè Jesús després d’haver manifestat, de manera ben visible a tots els qui estan al seu voltant, la misericòrdia del seu Pare, fa guardar silenci als qui han estat beneficiaris dels fets o mana callar als mateixos dimonis, si són ells els qui han estat expulsats d’un malalt. Aquesta singularitat de Marc ensenya a tots aquells que volem seguir Jesús, que el testimoni de la nostra fe enmig de la nostra societat s’ha de donar envoltat de silenci.

La dona que tenia pèrdues de sang, de la qual no en sabem el nom, i Jaire, el cap de la sinagoga, a qui li diuen que la seva filla ja és morta, tenen en comú una mateixa actitud: inicialment, ambdós tenien por de Jesús, però confiaven cegament en Ell. La dona “es prosternà davant d’Ell”; Jaire “se li llençà als peus”. Són gestos que van molt més enllà d’una demostració de respecte. En el seu cor, en un moment o altre de la seva vida, han descobert que en Jesús hi ha una força que pot superar la inèrcia dels esdeveniments ordinaris de cada dia.

Aquesta és la sort que està reservada a tots els que de veritat descobreixen Jesús i decideixen seguir-lo; és com la caiguda del cavall de Sant Pau. Pot semblar contradictori, però aquesta situació a molts els causa vertigen. La dona, espontàniament, abans que Jesús la descobrís, “se li acostà tremolant de por”, i el mateix Jesús li diu al cap de la sinagoga: “Tingues fe i no tinguis por”. Tenir por i tenir confiança, no són actituds contradictòries en el camí de la fe, sinó que són el signe de maduresa, de prudència i de respecte que ens cal tenir quan ens despullem davant Déu.

En el món en què vivim, estem acostumats a les exhibicions personals. No importa gens el mitjà que es faci servir. Arribar a ser un influencer és el somni de moltes persones per poder tenir molts seguidors i guanyar molts diners. Jesús dona vida, però en silenci. “Al·leluia. Jesucrist amb la Bona Nova de l’Evangeli ha fet resplendir la llum de la vida. Al·leluia”.

Anton Ramon Sastre