20 de març 2024

Catequesi Familiar de març

El passat diumenge 17 de març es va porta a terme la sessió mensual de la Catequesi Familiar. Aquesta trobada va servir per parlar als caus de la quaresma, i de la Setmana Santa. Abans de l’Eucaristia es va celebrar el sagrament del Perdó. 

Un dels grups de catequesi va il·lustrar amb aquest cor el significat de la nostra relació amb Déu i com obrim els nostres cors a aquest perdó.

En Francesc Casacuberta, catequista del grup de 5è, va preparar la benvinguda fent unes reflexions sobre el perdó:

Benvolgudes famílies,

un nou diumenge ens retrobem per celebrar junts les ensenyances de Jesús. Un nou diumenge de Quaresma, aquest temps que ens convida a revisar els nostres cors, a canviar i a renovar projectes amb il·lusió. A reconvertir-nos tornant a centrar la nostra vida en el més important, l’Amor de Déu i l’amor als altres, per preparar-nos per la Setmana Santa, els dies en que Jesús ens ensenya a ser veritablement lliures estimant fins a les últimes conseqüències.

Tots nosaltres, des del naixement, estem cridats a estimar i “ferits” per la necessitat de ser estimats. La necessitat de ser estimats per els altres i per nosaltres mateixos. Per això gaudim i patim, per això l’encertem i ens equivoquem, per això ferim i ens sentim ferits. Però avui celebrem que Jesús, fins als darrers instants de la seva vida, ens va ensenyar com guarir-nos d’aquesta ferida: estimant-nos els uns als altres com ell ens va estimar.

¿Recordeu les primeres paraules de Jesús clavat a la creu just abans de morir?

“Perdoneu-los, perquè no saben el que fan “

Perquè perdonar és estimar. És una de les més grans formes d’estimar.

És la forma d’estimar de Déu Pare que sempre ens regala el perdó gratuïtament, de forma incondicional. Perquè Ell ens coneix, comprèn el que guardem al més profund dels nostres cors i ens estima absolutament. Déu és Perdó.

El perdó és un gran regal. El Perdó és la gran medicina per guarir els mals del món. Perdonar ens cura del mal que fem i del mal que ens fan. El perdó és una medicina poderosa i “màgica” que guareix alhora al que ofèn i al que és ofès. El perdó restableix la pau i l’alegria dins els nostres cors. Al cor de qui perdona i al cor de qui és perdonat. Com algú comentava l’altre dia a la reunió de catequistes “ Qui perdona de debò no s’equivoca mai”. Perquè el perdó és el gran camí de coneixement, de curació personal i de transformació social. Perdonar és girar la mirada cap a l’altre, comprendre el que hi ha en el fons del seu cor, i estimar-lo en tota la seva humanitat. I és en les mancances dels altres que també reconeixerem les nostres mancances, en les seves necessitats les nostres necessitats, en els seus desitjos els nostres. I és així, reconeixent-nos com a germans, que ens reconciliem plenament amb el món, amb els altres i amb nosaltres mateixos. Perquè perdonar és posar la nostra capacitat d’estimar per sobre de les nostres mancances, tornar a centrar la nostra vida en l’Amor.

Avui cinquè diumenge de Quaresma us convidem a celebrar, esperançats i guiats per l’Esperit Sant, el gran regal del Perdó amb unes paraules de Sant Francesc d’Assís:

Senyor,

feu de mi un instrument de la vostra pau!

Feu que jo no cerqui tant

ser consolat com consolar,

ser comprès com comprendre,

ser estimat com estimar.

 

Perquè és donant que es rep,

perdonant que s’és perdonat

i morint que es ressuscita a la vida eterna.