18 de febrer 2024

Reflexions a la Paraula de Déu

Convertiu-vos i creieu en l'Evangeli

Amb aquestes paraules el dimecres de cendra, després de l'homilia, el celebrant, fent-nos una creu al front, ens imposava la cendra. És important de descobrir el sentit profund de la quaresma.

Un programa de quaresma no es basa tant en obres de penitència, sinó més aviat en esdevenir realment   creients en Jesucrist.

Ha arribat l'hora, "El Regne de Déu és a prop, convertiu-vos i creieu en l'evangeli". Aquest és en resum el missatge de Jesús: la vida no és mai plenitud ni èxit totals, hem d'acceptar l'inacabat, allò que ens humilia, allò en què no reeixim, esmenar el que no fem bé. Déu no ens deixa mai sols amb els nostres problemes, vol construir amb nosaltres una vida més humana i canviar la nostra manera de pensar i actuar, és una bona manera d'entendre la quaresma.

Val la pena d'insistir en la idea de desert. Desert és trobar aquells espais que ens ajudin a desfer-nos de tot el que és superflu per  omplir-nos del que és necessari, aquest terme ens pot quedar una mica lluny tenint present que vivim en un món en moviment constant.

L'evangeli de Marc és el més breu de tots, no entra en el detall del que són les temptacions, però si que ens fa un resum de quin és el pensament de Jesús que, en definitiva, és amb el que ens hem de quedar.

El dimecres de cendra l'evangeli ens donava unes pautes segures per tenir present durant aquest temps de quaresma:  dejuni, treure'ns de sobre tot el que ens fa nosa. almoina, donar-nos nosaltres mateixos i pensar més en les necessitats dels altres.  pregària, és el  que ha de donar sentit a la nostra vida, fer desert sense sortir d'on som i mirar el nostre interior.

L’Església quan parla de la quaresma sempre parla d'un temps saludable, d'un temps de salvació. Que aquesta invitació trobi acollida en tots nosaltres.

 

Lluís Saumell