17 de desembre 2023

Relexions a la Paraula de Déu

Quan Nadal ja és molt a prop, la litúrgia d'avui ens convida a preparar aquesta festa amb joia. Aquest diumenge s’anomena Gaudete, paraula llatina que significa “Viviu contents”. A la primera lectura sant Pau ens hi exhorta: "Viviu sempre contents".

Per entendre tot el que significa aquesta exhortació, cal tenir present que quan Pau escriu aquest text (per cert, el més antic del Nou Testament) són moments difícils per als primers cristians, els quals són objecte de persecució i d’incomprensió. El mateix Pau recorda en aquesta carta les tribulacions i les proves a les quals estan sotmesos els tessalonicencs.

Avui, com és una constant en la història, els nostres dies també estan plens de tribulacions. Les notícies que ens presenten els mitjans de comunicació ens conviden més a la tristesa, fins i tot a la ràbia, que no pas a l'alegria i a estar contents.

Pau no és un predicador inconscient, sap el què és patir, i no ens diu "viviu sempre contents" des de la ingenuïtat, ans al contrari, vol subratllar allò que és central en la nostra fe: el Senyor, no ens abandona. Anys més tard, el mateix apòstol escriurà als Filipencs: “Viviu sempre contents en el Senyor! Ho repeteixo: viviu sempre contents en el Senyor”. Estem contents “El Senyor és a prop” (Fi, 4,4-5). Si tenim el Senyor a prop nostre, de què hem de tenir por? Per Nadal tornarem a recordar la gran veritat: l'Emmanuel, Déu és amb nosaltres. Indignem-nos i combatem totes les manifestacions del pecat; plorem amb els qui ploren, i això no es contradiu amb "Viure sempre contents". El Senyor és a prop.

Viure la veritable alegria no s'improvisa, per aquest motiu sant Pau ens diu,: no us canseu mai de pregar, doneu gràcies en tota ocasió. Això és el que Déu vol de vosaltres en Jesucrist. No sufoqueu l'Esperit, no desestimeu els dons de profecia, examineu-ho tot i quedeu-vos allò que trobeu bo, guardeu-vos de tota ombra de mal.

Pregar, donar gràcies, no sufocar l'esperit, saber discernir allò que és bo d’allò que és dolent, tot un programa de vida. Així ho proclamà Maria de Natzaret al Magnificat (salm responsorial d'avui). Així ho feu Joan Baptista. Estem contents perquè en Jesús s'ha complert la profecia d'Isaïes: L'Esperit del Senyor Déu reposa sobre meu, perquè el Senyor m'ha ungit, m'ha enviat a portar la bona nova als desvalguts, a curar els cors adolorits, a proclamar als captius la llibertat i als presos el retorn de la llum, a proclamar l'any de gràcia del Senyor.

Josep M. Jubany