18 de desembre 2023

Homília de Mn.Josep Maria Jubany a la missa exequial per Mn.Andreu Oliveras del dia 10 de desembre

Senyor bisbe, preveres i diaca concelebrants, familiars i amics de Mn. Andreu Oliveres,

La nit del divendres passat vaig rebre un missatge de l’Ignasi Garcia Clavel que em comunicava la mort de Mn. Andreu, immediatament em van venir al cap les paraules de Jesús:  “Veniu a mi tots els cansats i afeixugats i trobareu el repòs que tant desitjàveu.” Després d'una llarga malaltia, Mn. Andreu trobava el repòs de Jesús. Aquell de qui “el jou és suau i la seva càrrega lleugera.”

Tots ho sabem, els darrers anys de Mn. Andreu no han estat fàcils, ni per a ell ni per a la seva família i amics, però em sembla que amb la seva malaltia Mn. Andreu ens ha ajudat a aprofundir en el valor de la persona humana. Els que l'heu acompanyat durant aquests anys, molt especialment els nebots, i els treballadors i treballadores de la residència el Desert de Sarrià, ens heu mostrat que a les persones les estimem pel que són i no per la seva utilitat. Tots els que hem conegut i estimem l'Andreu (dic estimem en present i no en passat, perquè l'amor és més fort que la mort) sabem fins a quin punt en la seva vida fou defensor de la dignitat de les persones més vulnerables, ho corrobora el seu treball pastoral a les presons. Celebrem la seva missa exequial, avui, que es commemora el 75è aniversari de la Declaració dels Drets Humans.  Segur que ell agrairia que en el moment del seu comiat recordéssim el valor d’aquests drets;  ell, al llarg de la seva malaltia ens n’ha fet encara més conscients.

Mn. Andreu va morir quan ens disposàvem a celebrar la festa de la Mare de Déu, en ple temps d'Advent, temps en què l'Església ens convida a revifar l'esperança. A les misses de la festa de la Immaculada varem proclamar l'evangeli de l'anunciació i escoltàrem les paraules de Maria de Natzaret acceptant la missió que Déu li encomanava: "Soc l'esclava del Senyor: que es compleixin en mi les teves paraules". També Mn. Andreu, amb l'exercici del seu ministeri presbiteral, posà la seva vida al servei de l'evangeli i de l'Església. No ens toca a nosaltres fer cap judici de la seva vida, només pertoca a Déu, que pot veure el dedins del cor de cada persona, jutjar. Tanmateix, sí que podem i hem d’agrair tots els beneficis que nosaltres, i tants altres, hem rebut gràcies al seu ministeri presbiteral. En aquests dies d’Advent que contemplem la Mare de Déu com a model d'esperança, ens és permès pensar que,  com van fer els servents de les noces de Canà de Galilea, també Mn. Andreu va seguir les indicacions de Maria, quan tot mostrant al seu fill Jesús, digué: “feu tot el que Ell us digui.”

En aquest segon diumenge d'Advent, hem escoltat les paraules de Sant Marc, que ens deien: "Comença l'evangeli de Jesús, el Messies, Fill de Déu". Per primer cop en els escrits del Nou Testament s'escriu la paraula Evangeli. Evangeli, que com és conegut, significa Bona Notícia, l'autor amb la seva obra ens vol transmetre, que amb Jesús de Natzaret, Déu amb nosaltres, se’ns comunica una gran notícia, una notícia joiosa, una noticia que convida a viure a fons la gran alegria de les benaurances. Mn. Andreu, per mitjà del seu ministeri presbiteral, dedicà la seva vida a comunicar l'Evangeli, la bona noticia. Segur que ell s'identificava amb les paraules  en què l’evangelista es refereix al Baptista: "Obriu una ruta al Senyor, aplaneu-li el camí”.

Dedicà molt temps del seu ministeri a comunicar l'Evangeli, la bona notícia, ho feu aquí en la comunitat eclesial de Sant Ildefons. Ell, juntament amb altres mossens i un bon planter de catequistes, seguint el mestratge de Frederic Bassó, treballaren amb molt d'entusiasme perquè infants, adolescent i joves no sols conegueren la vida de Jesús, sinó que l'estimessin, el seguissin i fos per a ells la font de veritable alegria. Mn Andreu presidint l'eucaristia, els capvespres dels diumenges, ajudà a molts, joves i grans que celebressin la fe, i valoressin la Missa i la pregària.

Com si repetís les paraules de Jesús: “Deixeu que els infants vinguin a mi” ajudà a molts en  l'educació de la fe en el temps del lleure, essent consiliari de l'Esplai Sant Ildefons, de l'escola de l'esplai, i membre de la Fundació Pere Tarrés.

Fou un bon pedagog i mestre en la fe, ho feu com a consiliari de grups de Revisió de vida. Preocupat per l’evangelització del joves, esmerçà, juntament amb altres companys, hores i talent en el secretariat de pastoral universitària i fou un dels fundadors de Moviment universitaris d’estudiants (MUEC).

També del seu talent pedagògic en gaudiren els alumnes de l’Escola Blanquerna , de lla que en fou professor i durant un temps, director general. He dit abans que en les seves tasques ministerials hi esmerçava, temps i talent. De segur que temps no en tenia tant com en volia, ara, de talent molt, i son molts alumnes i joves del MUEC que ho testifiquen i ho agreixen.

A la primera lectura hem escoltat com Déu exhorta l'autor d'aquest fragment del llibre d'Isaïes a transmetre als qui viuen la servitud de l'exili, les paraules següents: “Consoleu, consoleu el meu poble, diu el vostre Déu. Parleu amorosament a Jerusalem, crideu i digueu-li que s'ha acabat la seva servitud”.

Fàcilment Mn. Andreu podia identificar-se amb aquesta lectura, ja que com és sabut, dedicà moltes hores de la seva vida a la pastoral penitenciària. Durant més de quinze anys consolà molts presos i les seves famílies. Deixeu-m’ho dir de forma poètica: segur que molts dels qui ell va visitar, s’han acostat a rebre’l en la seva arribada a les estances del cel. Torno a dir, només Déu coneix el cor de les persones, però segur que el pas de Mn Andreu per les presons va significar per a molts un autèntic evangeli, una bona nova.
L'exercici del seu ministeri a la presó no estigué exempt d'espines. No és el moment de rememorar els problemes que tingué amb la justícia, però  que crec que cal, ara i aquí, mentre preguem per ell en aquesta missa exequial, dir ben alt i clar que Mn. Andreu fou innocent. No entro en els detalls de com va anar tot plegat. D'aquells fets en queda, malgrat tot, un de molt positiu: les nombroses persones que es van moure per manifestar-li públicament la seva estima i per posar en valor el consol i l’exemple evangèlic que Mn. Andreu havia portat a la presó. Molts d'ells eren antics presidiaris i familiars de presos. Segur que aquestes mostres d’estima foren per a Mn Andreu un gran consol.

Mn. Andreu(ara m’adreço directament a ell), en la segona lectura sant Pere ens ha dit: esperem un cel i una terra nova, on regnarà la justícia.  Una terra on, com hem resat al salm, “la fidelitat i l'amor es trobaran, s'abraçaran la bondat i la pau; la fidelitat germinarà de la terra, i la bondat mirarà des del cel”. Ara, amb tristesa, molta tristesa, però també amb esperança, molta esperança, ens acomiadem de tu aquí a la Terra. Ho fem aquí, a la comunitat eclesial de Sant Ildefons, el mateix lloc on vas rebre l’ordenació presbiteral. En aquesta eucaristia, donem gràcies al bon Déu per tots els beneficis que hem rebut de la teva persona durant la teva vida; Andreu, bon amic i company al presbiteri de Barcelona; Andreu, bon fill que sempre vas tenir cura dels teus pares; Andreu,  preguem perquè tinguis un bon cel, i ara en el moment del teu comiat preguem perquè el Senyor faci que tot allò que tu has plantat hi hagi qui ho continuï, i fructifiqui la bona feina que el bon Déu va començar en tu. Mentre esperem retrobar-nos un dia amb tu, demanem que, com ens hi exhorta sant Pere, “el Senyor ens trobi  a tots en pau, immaculats i irreprensibles.”