24 de desembre 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

Preparar aquest comentari per al quart diumenge d’Advent i enguany just el dia abans del dia de Nadal és un goig i a la vegada un repte immens, perquè podem caure en un enamorament o en un infantilisme absurd. Per sort, les lectures són molt potents.

La primera (2 Sa 7,1-5.8b-12.14a.16) és del profeta Samuel. Al final d’aquest text, el profeta Natan, anuncia al rei David l’Aliança del Senyor amb ell: Quan t’arribarà l’hora de reposar amb els teus pares et donaré per successor un descendent, sortit de les teves entranyes, i consolidaré el seu regne. Jo li seré pare, i ell serà per a mi un fill. El teu casal, la teva dinastia, es perpetuarà davant meu, el teu tron es mantindrà per sempre.

El Salm (89 (88), 2-3.4-5.27 i 29 (R.: 2a)), no fa més que reblar el que anuncià el profeta Natan.

L’Evangeli (Lu 1, 26-38) ens diu:. Déu te guard, plena de gràcia, el Senyor és amb tu. Salutació de l’àngel del Senyor a Maria, una noia senzilla, creient, d’un petit poble de Galilea, escollida per portar a terme la promesa de Déu.

Maria dubta i el Senyor a través de l’àngel deixa que ella esculli el seu destí. No

li demana una resposta sinó que li exposa el pla que Déu té per a ella. Maria escolta, prega, medita i accepta: Sóc l’esclava del Senyor, que es compleixin en mi les teves paraules. Podem imaginar-nos el pes que aquesta noia va sentir en aquells intensos segons en què va durar la seva decisió? El destí de la humanitat sencera estava a les seves mans.

Quina és la nostra resposta a la crida de Déu? La podem refusar dient que no som qui, que no som ningú per rebre les invitacions de Déu a treballar per un món més just, on hi regni la pau i tots siguem germans de debò?

Que en la serenor d’aquesta nit única, puguem sentir la crida personal i única del Senyor a cadascú de nosaltres i puguem dir-li com Maria: Si, aquí em tens.

Julià i Rosa