20 de desembre 2023

Ha mort el pare Joan Botam

Sacerdot caputxí, doctor en teologia per la Universitat Gregoriana de Roma. Va ser director del Col·legi de Filosofia i Teologia dels Framenors Caputxins. En dues ocasions va ser provincial dels Caputxins de Catalunya. Va col·laborar activament en les activitats de la resistència cultural antifranquista i l’any 1966 va tenir un paper destacat en la Caputxinada.

Molt preocupat per l’ecumenisme, l’any 1984 va fundar el Centre Ecumènic de Catalunya, entitat a través de la qual va esmerçar molts esforços en la promoció del diàleg entre ortodoxos, anglicans, catòlics i protestats. L’any 2000 va representar Barcelona, juntament amb Enric Capó, a la Cimera del Mil·lenni de líders religiosos i espirituals a les Nacions Unides. L’any 2015 va rebre el premi Constructors atorgat per l’Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), per la seva tasca en favor de la pau i en la defensa del diàleg interreligiós i l’any 2022 li va ser concedit el premi Memorial Cassià Just.

Va ser membre de Cristianisme al Segle XXI des dels inicis i va formar part de la seva junta directiva durant més de deu anys en representació del Centre Ecumènic de Catalunya. Va tenir una participació activa en diverses activitats organitzades per l’Associació. Cal destacar la seva presència al seu primer congrés que, amb el títol “Cristianisme, Església i Societat al Segle XXI”, es va celebrar l’any 1999. Com no podia ser d’una altra manera, la seva ponència va tractar sobre les relacions interconfessionals. L’any 2009 va participar en una sessió d’Espai Obert amb la ponència “Per un nou model d’Església”. L’any 2017 va formar part de la taula rodona “Preguntes de Luter als Cristians d’avui” en el marc del X Congrés de Cristianisme al Segle XXI que, amb el títol “Luter, la Reforma i el repte constant de les esglésies”, es va celebrar coincidint amb els 500 anys de la Reforma protestant.

Joan Botam i Casals va morir el passat 30 de novembre de 2023, tenia 97 anys.