21 de desembre 2023

Resum de la Trobada Mensual de desembre

El passat dilluns 18 es va realitzar la Trobada Mensual de la Comunitat. Aquest cop va tenir tres parts per tractar temes diferents: Stella Maris (Apostolat del Mar), la pregària de Meditació Cristiana, i la possibilitat de crear un grup de diàleg interreligiós a Sant Gervasi.

Mn.Ricard Rodríguez-Martos, diaca permanent, professor de la facultat de Nàutica i director de l’Apostoloat del Mar, va iniciar la sessió per fer un breu resum de les activitats que des de Stella Maris porten a terme a Barcelona. Va situar la seva tasca recordant que els vaixells actualment acostumen a no estar massa temps al port i que atraquen lluny de la ciutat. Es consideren “Església en sortida” perquè, tal com recull l’Evangelii Gaudium, són una comunitat de deixebles missioners que “primeregen” (paraula inventada pel papa Francesc que vol dir sortir a l’encontre), que acompanyen i que s’involucren. Quan un vaixell arriba al port de Barcelona, el voluntaris van a rebre la tripulació per donar-los assistència, tant espiritual si la demanen com material (per exemple, els porten en furgoneta fins al seu centre del passeig Josep Carner).  Des d’Apostolat del Mar donen acolliment, conversa i assessorament a persones que venen treballant de lluny i tenen la seva família a molta distància, i de vegades en situacions laborals precàries.

La pastoral marítima és un terreny fèrtil per l’ecumenisme i pel diàleg interreligiós, per això el proper 25 de gener ja tenen programada una celebració ecumènica i un cop a l’any també tenen una trobada interreligiosa. De totes maneres, a qui més acullen són a mariners filipins que són els que mantenen l’esperit catòlic a la marina.

Alguna vegada des de l’Apostolat del Mar s’ha fet d'intermediari amb l’autoritat del Port quan algun vaixell ha estat abandonat amb la tripulació sense cobrar i sense poder tornar a casa seva per poder trobar una solució.

Stella Maris està present avui en dia a 328 ports de 54 països de tot el món, i la col·lecta especial de les misses de la nit de Nadal a la nostra parròquia anirà destinada a aquesta pastoral.

La segona part de la trobada va està dedicada a l’explicació que va fer Pere Agustí sobre la Meditació Cristiana que es fa cada dilluns a Sant Ildefons de 19:15 a 20 hores. Es tracta d’una pregària en silenci i contemplativa, basant-se en les ensenyances de Jesús sobre la senzillesa i la humilitat en l’oració. Segons va dir en Pere Agustí, “es tracta d’obrir-nos perquè sigui Jesús qui es manifesti en nosaltres”. La pregària acostuma a iniciar-se amb la lectura d’algun místic com el benedictí John Main, i tot seguit continua amb un silenci d’uns 20 minuts. Per acabar es resa el Parenostre. Aquesta pregària està oberta a tothom que hi vulgui participar.

La Comunitat Mundial per a la Meditació Cristiana és una comunitat ecumènica estesa per tot el món. A Catalunya hi ha 14 grups i arreu hi ha més de 200.000 persones que hi participen habitualment.

Per tancar la darrera trobada del 2023, Quim Cervera va explicar el funcionament del Grup de Diàleg Interreligiós i Interconviccional de Gràcia on participen persones de diferents tradicions religioses i espirituals en representació pròpia. El grup es va reunint en els diferents centres de culte o ens els espais d’altres entitats durant hora i mitja cada mes i mig per escoltar i dialogar.

Si algú estigués interessat a participar-hi per crear un grup similar a Sant Gervasi, només cal que ho comuniqui a la secretaria de la comunitat.