28 de novembre 2023

Esquema Primera Sessió Catequesi d'Advent-Nadal

Trobada 28 novembre 2023 (abans 1er diumenge d’Advent)

 

1.               Un temps que hem de construir entre tots

L’Evangeli de Sant Marc del 1er Diumenge (13, 33-37)

a.               El nostre és un temps per estar alerta: tots hem de vetllar

b.              El realisme de l’Evangeli de Marc: No hi ha reflexió sobre la infància de Jesús. Comença amb l’aparició pública de Jesús.

c.               La conversió = sortir de nosaltres; canviar la nostra manera de mirar (jutjar?) el nostre món; discernir i destriar entre opcions oposades...

d.              Els “altres” ens donen la mesura del nostre humanisme.

 

2.               L’Advent com a temps simbòlic de l’existència humana:

 

a.               Ser vigilants en un temps d’incerteses (evangeli de Marc: 1er Diumenge)

b.              Temps d’esperança i d’espera: la necessària prudència

c.               Temps per a renovar la confiança en Jesús (fe) i en la seva paraula

d.              Temps en el que l’Esperit ens farà discernir els signes de la presència del Regne. Ens diu Sant Atanassi d’Alexandria: Déu s’Ha fet portador de la carn per tal que l’Home pugui esdevenir portador de l’Esperit”. 

 

3.               La passió per esdevenir humans

1.     En el Llibre V de l’Odissea: La promesa de la nimfa Calipso Ulisses si es quedava amb ella: gaudiria de la immortalitat. Ulisses, la va rebutjar tot dient: “Conec quant per sota teu està la discreta Penélope en quant a bellesa i grandesa. La meva esposa és dona i mortal, mentre tu ni envelleixes ni moriràs. Però malgrat tot jo vull, i és ànsia de tots els meus dies, arribar a casa meva i gaudir de la llum del retorn”. 

2.    Filipencs 2, 5—8: “Tingueu els mateixos sentiments que tingué Jesucrist: Ell, essent de condició divina, no es guardà amb avarícia això d’ésser tant com Déu, sinó que es va buidar ell mateix fins a prendre aspecte d’esclau, i fer-se consemblant als homes. I essent, d’aspecte, un home qualsevol, es rebaixà encara obeint fins a morir i en una mort de creu”. Aquest, segons Pau, és el sentiment de Jesús: Prefereix fer-se de condició humana, buidant-se de guardar-se per a ell ser com Déu. 

3.     Evangeli de Sant Joan 1, 14: “I el Logos es va fer carn i va habitar enmig de nosaltres”.

 

Anton Ramon Sastre