30 de novembre 2023

Advent 2023

Per als cristians aquest sempre ha estat i serà un temps obert a l’esperança i de preparació a les celebracions pel naixement de Jesús, un fet que, a més de ser històric, constitueix la revelació de la misericòrdia i de l’amor que, de manera irrevocable, Déu té a tots els homes i dones de la terra. És un temps de celebracions que a la nostra cultura es manifesta, no solament dintre de la comunitat dels creients, sinó també des de la intimitat de moltes famílies fins en l’àmbit públic, amb el guarniment de les cases, dels carrers i de les places de tots els pobles. La sensació general és la de que és un temps en el que toca celebrar una festa.

És veritat, però, que hi ha moments en els que es fa molt difícil estar de festa. El missatge de fons pot ser positiu, fins i tot pot fer-nos mirar el futur amb una certa esperança, però hi ha circumstàncies socials i polítiques que són negatives i doloroses per a moltes persones i per a molts pobles. El seu patiment se’ns ha fet proper a través dels mitjans de comunicació: els seus crits de desesperació els hem vist mesclats amb escenes de sang i de mort. Així es fa molt difícil celebrar una festa, perquè, actualment, la realitat del que està passant a qualsevol lloc del món ens arriba a casa i ens afecta.

Davant d’aquestes situacions, a les nostre societats profundament mercantilitzades, hi ha forces que intentaran fer de tot per rescatar-nos de la possible preocupació o tristesa que podem experimentar, però alhora són elles mateixes les que ens posen davant imatges profundament tràgiques. Són càntics de sirena que, interessadament, ens volen traslladar, encara que només sigui per uns dies, a un món fictici, a un paradís de felicitat inexistent. Vulguem-ho o no, pensem-hi o no, avui la realitat humana, la nostra realitat humana, és molt lluny no ja de la felicitat, sinó de la més mínima i desitjable dignitat i estabilitat que tota persona hauria de tenir.

Al carrer es podrà fer tota la festa que es vulgui, però alhora seria bo i desitjable que tota la societat donés i fes signes de solidaritat amb els qui pateixen, siguin a prop o lluny. Els cristians ens prepararem per celebrar i fer festa per Nadal, perquè res i ningú ens pot treure la joia d’haver descobert que darrere la humanitat de Jesús hi ha l’amor d’un Déu que ens estima a tots, però les nostres comunitats haurien de practicar també en aquests dies una abstinència severa i voluntària, per poder reforçar l’ajuda humanitària als qui es troben davant l’abisme de la desesperació.

Anton Ramon Sastre