04 d’octubre 2023

Comencem un nou curs

Benvolguts, acabat el parèntesi estival i quan, a poc a poc, la parròquia va recuperant el seu ritme normal, ens donem mútuament la benvinguda i ens desitgem que el curs 2023-24, ens sigui profitós a tots.

L'estiu que acabem de deixar s'ha caracteritzat per la calor (en un temps de grans discrepàncies, sorprenentment aquest fet ha provocat unanimitat), i ens ha mostrat de forma escandalosa, amb les altes temperatures i la sequera, que el canvi climàtic és una gran realitat. El dia 4 d’octubre, festa de sant Francesc, el papa Francesc publicarà una segona part de la Laudato si (l'encíclica sobre la cura de la casa de tots). El bisbe de Roma ens confia una tasca per aquest curs que comença: llegir el text pontifici, estudiar-lo i, sobretot, posar els seus ensenyaments en pràctica.

També, aquest estiu, el mes de juliol, ha tingut lloc la Jornada Mundial de Joves a Lisboa. Ha estat una ocasió perquè el papa Francesc parlés amb calidesa, no sols als joves, sinó a tota l'Església. No és el moment de fer-ne una crònica. Només recordar que una de les asseveracions que ha tingut més impacte i ha merescut més comentaris, molts de favorables, i també les crítiques dels qui viuen en un involucionisme malaltís és: A l'Església ningú no hi sobra. Ningú és de més. Hi ha espai per a tots. Així com som. Tots. I això Jesús ho diu clarament. Quan mana als apòstols cridar per al banquet d'aquest senyor que l'havia preparat, diu: "Aneu i porteu-los a tots", joves i vells, sans, malalts, justos i pecadors. Tots, tots, tots! A l'Església hi ha lloc per a tots. "Pare, però jo soc un desgraciat, soc una desgraciada, hi ha lloc per a mi?". Hi ha lloc per a tots! I acabà convidant els assistents a dir-ho en veu alta: “Tots junts, cadascun, en la seva llengua repeteixi amb mi: Tots, tots, tots." (Cerimònia d'Acolliment)

Aquesta afirmació categòrica de Francesc, l'hem de tenir molt present en la nostra comunitat de Sant Ildefons. El 23 de gener de 2024 celebrarem el 75è aniversari de la fundació de la parròquia. El desig dels fundadors, de totes les persones que han format i formen part de la gran família parroquial, de tots els consells parroquials que s’han preocupat de la comunitat al llarg de la nostra història, és que Sant Ildefons sigui una comunitat d'acollida, que ningú se’n senti exclòs.

El curs que estem començant ve carregat de projectes. En l'àmbit eclesial, aquest mes d'octubre tindrà lloc a Roma la primera part del Sínode sobre la sinodalitat.         El Sínode és una institució creada per Pau VI acabat el Concili Vaticà II. En la seva ja llarga història, hi ha hagut 16 sínodes; cap no havia aixecat tanta expectativa com els dos últims convocats pel papa Francesc, aquest i l'anterior, el dedicat a la família. Com a comunitat que vol estar atenta als signes del temps, haurem de seguir aquest esdeveniment.

Redacto aquesta benvinguda el diumenge, festa de  la Mare de Déu de la Mercè, per aquest motiu no us puc parlar de les reflexions que es faran el divendres dia 29 al primer Consell pastoral del curs. Ja hi haurà oportunitat de fer-ho. Ara, ens desitgem mútuament un bon curs, curs del 75è aniversari de la nostra comunitat.

Josep M. Jubany