18 de juliol 2023

Reflexions al voltant de l'encíclica Laudato si (3)

Sabem prou bé que fins ara tot l’univers creat gemega i sofreix dolors de part.(Rm 8,22).

Aquesta expressió de sant Pau expressa molt bé la situació de la Terra. El món gemega, agonitza, i no podem tapar-nos les orelles davant dels gemecs del planeta..

Són greus i patètiques les paraules que el papa Francesc va dir als moviments populars a Bolívia el 9 de juliol del 2015 : “la casa comuna de tots nosaltres està sent saquejada, devastada, vexada impunement. La covardia en la seva  defensa és un pecat greu. Veiem amb decepció creixent com se succeeixen l'una rere les altres les cimeres internacionals sense cap resultat important”. A LS ens parla de quatre manifestacions del deteriorament que pateix la Terra:

1. Contaminació, escombraries i cultura del rebuig

LS fa una denúncia de com una producció industrial sense escrúpols ni ètica, que busca només els guanys immediats, va degradant la Terra i, al mateix temps,  va produint una quantitat ingent d’escombraires i residus contaminants . “La terra, la nostra casa, sembla convertir-se cada vegada més en un immens dipòsit de porqueria. En molts llocs del planeta, els ancians enyoren els paisatges d’altres temps, que ara es veuen inundats d’escombraries” ( LS 21).

2. El clima com a bé comú

Són molts els símptomes que ens indiquen que el món pateix un escalfament climàtic. “Hi ha un consens científic molt consistent que indica que ens trobem davant un preocupant escalfament del sistema climàtic” (LS 23. Aquest escalfament climàtic és la causa de greus alteracions metrològiques, amb inundacions i sequeres. El Papa fa una crida a: “prendre consciència de la necessitat de realitzar canvis d’estils de vida, de producció i de consum.”

3. La qüestió de l’aigua.

Un dels fets més greus dels nostres dies és l’escassedat d’aigua potable : Un problema particularment seriós és el de la qualitat de l’aigua disponible per als pobres, que provoca moltes morts cada dia. Entre els pobres són freqüents malalties relacionades amb l’aigua, incloent-hi les causades per microorganismes i per substàncies químiques. La diarrea i el còlera, que es relacionen amb serveis higiènics i proveïment d’aigua inadequats, (LS 29). En un futur no gaire llunyà l’escassetat d’aigua potable serà la causa de conflictes mundials.

4. Pèrdua de biodiversitat

Per culpa de l’actuació depredadora dels humans s’empobreix la biodiversitat en el planeta, el Papa fa una denuncia enèrgica: cada any desapareixen milers d’espècies vegetals i animals que ja no podrem conèixer, que els nostres fills ja no podran veure, perdudes per sempre. La immensa majoria s’extingeixen per raons que tenen a veure amb alguna acció humana. Per causa nostra, milers d’espècies ja no donaran glòria a Déu amb la seva existència ni podran comunicar-nos el seu propi missatge. No hi tenim dret. (LS 33)

Francesc s’interroga a LS sobre quin progrés ens cal?

No tot es pot fer en nom del desenvolupament: tenim un “superdesenvolupament malbaratador i consumista, que contrasta de manera inacceptable amb situacions persistents de misèria deshumanitzadora.” (LS 23)

Josep M. Jubany