26 d’abril 2023

Ignasi Garcia Clavel, Creu de Sant Jordi 2023

Aquest dimarts el Govern de la Generalitat, ha acordat concedir la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya 2023 a 20 personalitats i 10 entitats que, pels seus mèrits, han prestat serveis destacats a Catalunya en la defensa de la seva identitat o en el pla cívic i cultural.

Un dels escollits ha estat el membre de la nostra comunitat, Ignasi Garcia Clavel, prou conegut a la nostra parròquia per la seva pertinença a Sant Ildefons des de fa molts anys, on ha estat membre del Consell Pastoral en diverses ocasions i on la seva opinió en les reunions de la comunitat ha estat sempre molt valorada i apreciada. Encara ara és una de les persona que fa els comentaris a la Paraula de Déu al Full Informatiu i en aquest blog.

Segons ha comunicat el Govern, la distinció és deu “per la seva gran convicció per construir, des de l’escolta i el diàleg, una societat més empàtica i tolerant. Com a director general de Presons va lluitar per promoure un model penitenciari amb la reinserció com a principal punt de referència, i també per millorar les condicions dels presos. Va impulsar posteriorment la creació del primer Departament d’Afers Religiosos a la Generalitat de Catalunya, en el qual va tenir un paper molt destacat el foment del diàleg interreligiós, que es va aconseguir gràcies a l’amistat i coneixença mútua de les principals veus i corrents del país. Ha estat molt vinculat també a l’Escola de Sant Felip Neri, on s’educa els alumnes amb esperit crític i estima al país. Actualment, continua col·laborant, de manera altruista, en la construcció d’una societat més integradora i compromesa.

L'acte de lliurament tindrà lloc a principis del mes de juliol. 

Ignasi Garcia i Clavel, de 80 anys, és actualment president de la Fundació Escoles Parroquials, president del patronat de Sant Felip Neri i membre del patronat de la Fundació la Casa de la Misericòrdia de Barcelona.

Estudiant la carrera de Filologia exercí de professor a Sant Felip Neri fins que en fou director entre 1973 i 1984. 

L’any 85 va fer el salt a la política i durant 5 anys va ser Gerent a l'Institut Català de Joventut. L'any 1990 fou nomenat director general de Presons fins al 1999. En aquest càrrec va lluitar per la reinserció i també per evitar el maltractament als presos. El gener del 2000 fou nomenat primer director general d'Afers Religiosos. Des del 2005

també és president de la Fundació d'Escoles Parroquials. L’any 2009 impulsa, amb d'altres persones, Catalunya Religió, d'on va ser president fins el 2012,  moment en què assumí la direcció de l’Oficina d’Afers Religiosos de l’Ajuntament de Barcelona.

En tots aquest àmbits s’ha distingit per un cristianisme renovat i arrelat al país, pel compromís social i servei a la societat i a l’Església catalana, i defensor de l’educació com a eina de transformació social. 

La Creu de Sant Jordi és un dels màxims reconeixements que pot rebre una persona per part de la Generalitat de Catalunya. La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya.  

El felicitem ben de cor per aquest merescut reconeixement que concedeix la Generalitat.