25 de desembre 2022

Reflexions a la Paraula de Déu

Nadal 2022 

Avui ha nascut, dilectíssims el nostre Salvador, alegrem-nos-en. Perquè no  s`escau que hi hagi lloc per la tristesa en el moment en què ens ha nascut la vida (del sermons del papa St. Lleó).

Ens trobem doncs davant del nostre Nadal i caldrà preguntar-nos quina resposta hi donem, o, millor dit, què representa per a nosaltres el Nadal. M’atreviria a presentar tres visions del Nadal. Per a alguns poden ser unes vacances per viatjar i, sobretot, per anar esquiar. Per a d’altres, el retrobament familiar, celebrar les festes amb l’escalf de totes les tradicions: el tió, el dinar de Nadal, la joia que comporta sempre el  retrobament familiar. I, per a d’altres, a aquest retrobament familiar i festiu que no podem menystenir, s’hi afegeix un fet diferencial que és l’anunci de l’àngel als pastors: ”No tingueu por, us anuncio una nova que portarà a tot al poble una gran alegria, us ha nascut un  Salvador que és el Messies el Senyor”; el relat de l’evangelista continua “a la mateixa contrada hi havia uns pastors que vivien al ras guardant els seus ramats”; quin contrast l’anunci de l’àngel, l’alegria que comporta el naixement de Jesús amb als pastors que viuen als ras!

Sempre m’ha impressionat aquest passatge de l’evangeli. Veiem qui són els destinataris d’aquest anunci i quina lectura en fem. Com traduiríem  aquest missatge? Dissortadament, aquestes paraules es poden entendre literalment; avui continua sent real el fet que moltes persones viuen al ras materialment o metafòricament; Jesús continua manifestant-se amb el signes dels temps i aquest anunci ens rebota a la cara perquè, dissortadament, continua havent-hi en la nostra societat benestant situacions que ens avergonyeixen. Què lluny queden les paraules dels àngels que anuncien l’alegria que comporta el naixement de Jesús! i com contrasten amb totes aquestes altres paraules que ens posen en contacte amb la realitat del nostre món. No es tracta de fer el llistat de totes les situacions, bé prou que les sabem i les patim, però sí que es tracta de veure aquells que, ben a prop nostre, viuen al ras; sí que es tracta de prendre consciència que amb la nostra manera d’actuar podem ajudar-los a descobrir que Jesús també ha vingut al món per a ells. D’aquesta manera serem portadors de la bona nova que anuncien els àngels.  BON NADAL!

Lluís Saumell