24 de desembre 2022

Avui és Nadal

Les paraules de salutació, que més repetirem en aquest dia és "Bon Nadal", i també "Feliz Navidad", I amb senzillesa, jo des d'aquest Full Informatiu, us  l’adreço a tots els que tindreu l'amabilitat de llegir-me, a tots i a totes, Bon Nadal, Feliz Navidad.

Amb el naixement del fill de Maria, Jesús, l'Emmanuel (Déu amb nosaltres) la paraula s'ha fet home. Paraula que va adreçada a tots els homes i dones. I la Paraula ens manifesta que ens estima, que vol el bé per a tothom. L'evangelista  Joan posarà en boca de Jesús aquesta afirmació: Déu ha estimat tant el món que ha donat el seu Fill únic * perquè no es perdi ningú dels qui creuen en ell, sinó que tinguin vida eterna. Déu no ha enviat el seu Fill al món perquè el món fos condemnat, sinó per salvar-lo per mitjà d'ell. (Jn 3, 16-17)

Jesús, la manifestació entre nosaltres del Déu bo i que estima, va venir fa més de 2022 anys durant la nit, a Betlem, avui ho celebrem i també ho fem en un temps que sembla que la nit es fa llarga i no acaba d'arribar el dia.

Hi ha foscor, hi ha nit en el nostre món, no cal que ho detalli, tots ho sabem. Viuen en la nit els que han de baixar als refugis per culpa de les bombes que són llençades a Ucraïna. Viuen en la nit i amb fred, els que pateixen els efectes de la crisi energètica. Viuen en la nit i no estimen la claror del dia els que estan atrapats per addiccions. I en la nit també hi podem estar nosaltres, quan som incapaços de veure-hi clar davant dels problemes que hem d'afrontar cada dia, o quan hi ha rancors en el nostre cor que no ens permeten tenir relacions cordials amb la família, amics, companys. I hi ha molta nit als hospitals, residències d'avis, presons, on s’estan persones soles que pateixen, mancats d’una paraula que els doni consol. Hi ha nit quan no trobem sentit en la vida i molts etcèteres.

Som molts els que ens podem identificar amb la mítica cançó El vent d'en Raimon, quan diu, "I tots, tots plens de nit, buscant la llum, buscant la pau, buscant a Déu, al vent del món" (el cantant, escriu Déu en minúscula, jo m'identifico amb el poema posant Déu en majúscula).

Per Nadal, celebrem que s'ha complert l'oracle del llibre de la Saviesa:  la teva paraula totpoderosa, deixant els trons reials, es va llançar des del cel. Per Nadal ja no anem perduts enmig de la foscor nocturna, perquè La llum (Jesús) resplendeix en la foscor, i la foscor no ha pogut ofegar-la. (Jn 1,5). Per Nadal, enmig de tots els tràfecs i embolics, sabem que no estem perduts, perquè Jesús ens salva. Nadal és: L'amor de Déu s'ha manifestat enmig nostre quan ha enviat al món el seu Fill únic perquè visquem gràcies a ell. (1 Jn 4,9)

Per aquest motiu, avui, ens hem de felicitar tots. Déu és amor, no anem sols. Els pobres tenen bon advocat i els què viuen en solitud bon company. Els que van despistats per la vida sense sentit, tenen un bon guia. Els que no tenen qui els estimi, tenen un bon amic. I tots per Nadal, enmig del vent del món, tenim l'oportunitat de trobar Déu. El trobarem quan, com els infants, siguem capaços d'admirar i contemplar amb cor senzill el que celebrem avui 25 de desembre
Repeteixo: Bon Nadal, Feliz Navidad.

Josep M. Jubany