16 d’octubre 2022

Reflexions a la Paraula de Déu

Però el Fill de l’home, quan vingui, ¿trobarà fe a la terra?” (Lc 18, 8). Aquesta pregunta colpidora al final de l’evangeli d’avui és una invitació de Jesús al manteniment de la fe (que vol dir de fet confiança a fons) en la pregària, tal com ell mateix ens exigeix al principi del fragment evangèlic: “cal pregar sempre sense defallir” (Lc 18, 1). I ens ho il·lustra amb la paràbola del jutge injust, que Jesús acaba tot assegurant que Déu farà justícia molt aviat als seus elegits que clamen a ell de nit i de dia (Lc 18, 7-8).

Abans, la primera lectura, ens dona el marc, basat en l’experiència viscuda des d’Egipte, de la confiança del poble elegit en el Déu que el salva. És una confiança sòlida, com fa avinent l’Èxode presentant-la fonamentada en l’acció constant del Senyor al costat del deu poble. El relat de Moisès aixecant els braços, com a signe de la intervenció de Déu que dona la victòria al seu poble elegit (Ex 17, 11-13), és un símbol del que podem aconseguir, també com a elegits seus que som, elevant amb confiança ferma la nostra pregària al Déu salvador. És un símbol que ens pot quedar llunyà, però que manté per a nosaltres una imatge clara de l’ajut de Déu.

Darrere ve el cant responsorial, que té com a tornada “L’ajuda em vindrà del Senyor, que ha fet el cel i la terra” (Sl 120, 2). Un salm relativament curt, que avui es recita sencer. En els seus vuit versos, hi surt repetidament, fins a sis vegades, el verb ‘guardar’: arriba l’ajut salvador de Déu, que ens guarda la vida, de tota desgràcia, sense defallir, de nit i de dia. Aquest salm remarca la determinació salvadora de Déu que l’Èxode ens ha mostrat. I alhora, doncs, ens el fa amatent a la nostra pregària, de nit i de dia, sense defallir, que exigeix Jesús a l’evangeli.

La segona lectura és part de la segona carta, de comiat, adreçada a Timoteu. Se li recorda el que ha après i acceptat fermament des de petit: les Sagrades Escriptures, que donen la saviesa que salva per la fe en Jesucrist (2Tm 3, 14-15). Sagrades Escriptures, útils per a ensenyar, convèncer i educar en la justícia per tal d’arribar a ser, l’home de Déu, madur de debò (2Tm 3, 16-17). Se’l conjura finalment a proclamar la Paraula, interpel·lar i exhortar, amb molta paciència (2Tm 4, 1-2). També aquí la fe en Jesucrist és, doncs, la font que ho promou tot. Això mateix ho hem vist a l’evangeli amb la paràbola del jutge injust, on Jesús ens proposa, moguts per la fe, pregar sempre sense defallir.

I així ara i aquí, per perseverar en la fe, febles com som, demanen amb els apòstols a Jesús “augmenta’ns la fe” (Lc 17, 5 –llegit fa dos diumenges–). I, com el pare del noi posseït, diguem-li sense descoratjar-nos “crec, però ajuda’m en la meva incredulitat” (Mc 9, 24).

Jordi Cors