01 de setembre 2022

Un mes d’agost per no oblidar

Malgrat l’alleujament de la pandèmia, aquest mes d’agost no hem pogut relaxar-nos per raó d’altres fets pertorbadors: calor descontrolada, sequera que ha dut els embassaments d’aigua a límits molt baixos de la seva capacitat; incendis forestals devastadors i persistents que han cremat 230.000 hectàrees a Espanya, de les quals 6.700 a Catalunya i més de 20.000 al País Valencià; cases cremades, milers de famílies evacuades, algunes de les quals havent-ho perdut tot. Tempestes, inundacions, i calamarsades s’han afegit a la sequera i han provocat “la pitjor collita”, l’any més difícil per al camp català.  A més, una inflació desfermada a conseqüència de l’augment desmesurat del preu de l’energia, comportarà també un augment imprevisible dels preus del mercat.

Els mitjans de comunicació n’han donat àmplia informació; les notícies de l’esbarjo estiuenc han quedat eclipsades per aquestes situacions encadenades.

Al costat del que són desastres estrictament naturals, s’ha de constatar una manca de previsió davant la despoblació de la ruralia, sobretot de la pagesia,  que ha permès que els boscos hagin envaït els camps de conreu abandonats, comportant un augment del risc d’incendis. Es diu que la natura és molt sàvia i es regenera sola. Ben cert, ...sempre que la mà de l’home no interfereixi els processos naturals.

I tot això no només a casa nostra, Europa, en menor mesura, també ha patit molts incendis i, a més, està sumida en la guerra de Rússia contra Ucraïna de conseqüències molt greus arreu. La darrera, l’estalvi energètic que els governs dels diferents països europeus, entre ells el nostre, es veuen obligats a aplicar, fent previsions i provisions per afrontar l’hivern sense el gas que Rússia ha deixat de proveir; d’entrada menys consum de llum pública, menys refrigeració i menys temperatura de les calefaccions el proper hivern.

El papa Francesc prou que s’esforça, amb les seves paraules i encícliques, a fer-nos veure que la conservació del planeta és cosa de tots; dels governants primer, però també de tots nosaltres, que hi hem de col·laborar en la mesura de les nostres possibilitats.

En començar a escriure, potser empès per voler defugir les calamitats esmentades, m’ha semblat oportú aquest títol: “Un més d’agost per oblidar“, però de seguida m’he adonat que és justament tot el contrari, no és “per oblidar”, justament és “per no oblidar”. Certament, no solament no ho podem oblidar, sinó que ho hem de tenir molt present en les nostres pregàries de petició per saber enfrontar-nos a les situacions no volgudes que la vida ens posa al davant, i també perquè no es repeteixin. No estem sols per més que la realitat dels fets s’imposi, el Senyor ens escolta, escolta sempre. Els seus designis són inescrutables, per més que no estiguin a l’abast de la nostra capacitat de comprensió.

 Josep Maria Lari