07 de setembre 2022

Orígens i història del Centre de Pastoral Litúrgica (CPL)

El Centre de Pastoral Litúrgica de Barcelona es va constituir l’any 1958 com una associació pública de fidels amb l’aprovació de l’ aleshores bisbe de Barcelona, Gregorio Modrego Casaús, malgrat que no obtingué els estatuts oficials fins al 27 de desembre del 1966. En un primer moment, les dependències del CPL se situen al Palau de la Balmesiana, llavors lloc de residència de Pere Tena i de Joan Bellavista.

Posteriorment, l'abril de 1959 s'aconsegueix el primer local propi, en una dependència del Palau Episcopal de Barcelona. El desembre del 1961 l'entitat es torna a traslladar, aquest cop a un despatx llogat de la Ronda Universitat número 29, on s'hi està escassament dos mesos. El 22 de febrer de 1962 se signa un nou contracte de lloguer per a un despatx ubicat a la primera planta del carrer de la Canuda, número 45. En aquest local el CPL hi romangué fins al 1980, any en què l'entitat es va traslladar a l'edifici de Santa Anna, carrer Rivadeneyra, número 6, fins al 2013. D’allà al carrer Nàpols, número 346, fins al juny del 2021 que es va traslladar a la seva ubicació actual, a l'edifici del Seminari Conciliar de Barcelona.

El CPL no és un organisme oficial,  és una entitat eclesialment reconeguda, però que es regeix pels seus propis estatuts i per les disposicions canòniques que siguin de pertinent aplicació en cada moment. El CPL es va donar a conèixer amb una primera publicació, Monicions i pregàries per a la Santa Missa, la qual oferia una presentació senzilla dels diversos moments de la celebració eucarística per a tots els diumenges i festes de l'any. Amb aquesta publicació es va recollir i posar per escrit l'ampli treball realitzat aquells anys a Catalunya i a Barcelona, en la línia del moviment de renovació litúrgica que s'estava desenvolupant a tot Europa. Destaquen tres noms d’aquells inicis: els joves preveres barcelonins Pere Tena i Garriga, Pere Farnés Scherer i Joan Bellavista i Ramon, als quals caldria afegir els encara més joves Joaquim Gomis i Sanahuja i Joan Llopis i Sarrió.

A partir de la celebració del Concili Vaticà II (1961-1965), i en concret amb la publicació de la constitució Sacrosanctum Concilium (1963), es posa en marxa la reforma litúrgica de l’Església.

Aquest va ser un moment determinant en la tasca del CPL, ja que, gràcies a tot un seguit d'accions pedagògiques (xerrades, orientacions i assessoraments), es va poder fer realitat, i amb una gran solidesa, la implantació de la reforma litúrgica que impulsava aquesta constitució, a Catalunya en especial, però també a la resta d'Espanya. La constitució Sacrosanctum Concilium tenia com a un dels principis bàsics la participació dels laics en la litúrgia de l'Església Catòlica.