17 de juliol 2022

Reflexions a la Paraula de Déu

“Maria ha escollit la millor part”

Bonica casualitat: fa 3 anys em va tocar comentar les mateixes lectures. Dono gràcies, doncs, perquè l’atzar em permet, una vegada més, constatar que Jesús valorava la dona com, malauradament, no fa l’Església jeràrquica. 

Així, en el Llibre del Gènesi, Déu pregunta per una dona, Sara;  no se la veu, és dins de casa treballant, complint les ordres del seu espòs, Abraham, per tal que ell pugui quedar bé acollint i servint el Senyor. I el Senyor, a més de preguntar per ella, li diu a Abraham, el qual ja pensava que Sara no tindria mai fills, que en tindrà un.  

I a l’Evangeli, Lluc ens relata com una dona, Marta, recrimina a la seva germana Maria, que està asseguda escoltant Jesús, que no es preocupi d’ajudar-la en els treballs domèstics per tal de servir a Jesús. Jesús, en canvi, premia l’actitud de Maria i diu: “Marta, Marta, estàs preocupada i neguitosa per moltes coses, quan només n’hi ha una de necessària. La part que Maria ha escollit és la millor, i no li serà pas presa.”  Deixa clar, doncs, ja en el seu temps, que la dona no ha de quedar reduïda a les feines domèstiques, sinó que té dret a una cosa millor que és escoltar la paraula de Déu i viure-la.

La manca de valoració de la dona per part de l’Església jeràrquica és un fet que s’ha constatat recentment en el resum de les contribucions al Sínode en la nostra diòcesi. Així, en el resum que s’ha publicat hi diu que “ha aparegut reiteradament i amb força el clam per la falta d’igualtat entre home i dona a l’Església, que se la percep masclista, que la dona ocupa un lloc secundari encara que és majoria en nombre i presència i que cal que se la valori per ella mateixa i se li atorgui el paper que li correspon donant visibilitat a les que ja exerceixen un paper de responsabilitat.” Confiem que els treballs arribin a lloc,  la jerarquia els llegeixi,  ho tingui en compte i rectifiqui. Superada la visió feminista, que no puc evitar, és evident que les paraules de Jesús a Marta són extensibles a totes les persones, homes i dones. Les activitats, preocupacions i feines del dia a dia modelen la nostra manera de viure, centrada en el neguit de fer i fer, i ens resulta difícil interioritzar i viure l’espiritualitat en el nostre interior.

Podríem aprofitar el proper mes d’agost, un temps generalment de descans, per, en el silenci i la pau interior, reflexionar sobre les paraules de Jesús a Marta. Podríem preguntar-nos quines són les petites coses de la vida a les quals la manca de silenci i de pregària ha fet que hi dediquéssim molt de temps sense que, en canvi, ens hagin proporcionat cap gaudi; i aturar-nos a pensar quines són les coses realment grans a les quals hauríem d’haver dedicat més temps per tal d’enriquir la nostra vida

Maite Cura Grané