20 de juliol 2022

Preguem amb els salms (2)

4. Els salms ens evoquen la història d'Israel

Hi ha 150 salms, escrits en diferents circumstàncies al llarg de la història d'Israel. Els salms han brollat d'unes situacions molt concretes i vitals. Aquesta és una de les riqueses d'aquests poemes pregàries. Darrere cada salm, hi ha un autor que, amb profunda llibertat i amb molta confiança, exposa a Déu la seva situació o les circumstàncies que viu el seu poble. Així per exemple, trobem salms per donar gràcies al Senyor, després d'una malaltia. Altres on se'ns mostra un cor penedit, després del pecat. També hi ha salms per cantar la glòria d'Israel després d'un combat. Hi ha poemes que ens conviden a contemplar la grandesa de Déu. No hi manquen les pregàries d'auxili en temps de desgràcies nacionals ni les d'acció de gràcies, quan el Senyor renovà la sort de Sió.

 

5. Els salms pregària comunitària

Els qui resem la Litúrgia de les Hores, és bo que tinguem en compte, "que aquesta pregària, com les altres accions litúrgiques no és una acció privada sinó que pertany a tot el cos de l'Església, el manifesta i hi té una influència" (ordenament núm. 20).Valorarem i estimarem més la pregària amb els salms i tota la Litúrgia de les Hores, si som conscients que no és una oració que hom resa només per al seu profit personal, sinó que hom prega en l'Església i per a tota l'Església. Aquest caràcter comunitari es visualitza molt més quan resem aquesta pregària juntament amb altres creients.

 

6. Significat de pregar els salms amb l'Església

Una de les objeccions que sovint es fa quan resem els salms que la Litúrgia de les Hores estableix per a un dia en concret, és que no sempre el que recitem en el salm es correspon amb el nostre estat d'ànim. Així, per exemple, un dia que tot ens ha anat bé, voldríem resar amb un salm d'acció de gràcies, i aquell que ens indica la litúrgia és un salm, posem per cas, de penediment. Aleshores, cal que recordem que preguem amb l'Església i per a l'Església. Resem per a tots els membres de l'Església i per a tothom que voldria ser perdonat. Encara més, presentem les nostres paraules a persones, que potser no saben o no poden resar i nosaltres ho fem per ells.

 

7. La pregària personal dels salms

Juntament amb la pregària comunitària, és bo també, pregar per les esperances, neguits, joies, tristeses, que vivim personalment en un moment concret. Per trobar el salm apropiat és bo llegir el títol de cada salm, i, encara millor, tenir a l'abast algun comentari adient a cadascun dels salms. Hi ha molts bons comentaris, però en català n'hi ha un que no dubto de recomanar, el del P. Hilari Raguer: Els salms presentats per Hilari Raguer, editat per Publicacions de Montserrat (l'edició que tinc és antiga, em sembla que s'ha reeditat moltes vegades).

No us sembla que en aquests dies de tanta violència i guerra, és bo, al matí, pregar amb el salm 85? Contemplem i meditem sobre el nostre Déu que no es complau en la guerra, sinó que és el Déu de l'amor, tot dient: La fidelitat i l'amor es trobaran, / s'abraçaran la justícia i la pau. / La fidelitat germinarà de la terra / i la justícia guaitarà des del cel. / El Senyor donarà la felicitat / i la nostra terra donarà el seu fruit / La justícia anirà al seu davant / i encaminarà les seves petjades.

Josep M. Jubany