24 de maig 2022

Què hem après de la pandèmia? i què ha canviat?

Moltes coses hem après, però n’hi ha dues que destaquen; la primera és la consciència que som vulnerables fins a uns límits insospitats; la segona, és que tenim uns magnífics equips d’investigació a escala mundial que, en un temps rècord, han estat capaços de crear unes vacunes en extrem eficaces que ens han permès arribar al moment actual amb un risc molt disminuït de la morbiditat i de la mortalitat de la covid-19, fins i tot, malgrat la versatilitat de les seves soques. Evidentment que no podem cantar victòria, però els passos que s’han donat són gegantins.

El confinament a què hem estat sotmesos ha modificat moltes coses; entre altres, hi ha hagut una separació forçosa de les famílies per por del contagi i la instauració el treball telemàtic des de casa; aquests en són dos dels exemples més evidents.

I en què ens ha afectat com a comunitat eclesial?

El tancament de les esglésies, primer, i la limitació de l’aforament, després, ens han habituat a seguir la missa per televisió sense poder rebre físicament la comunió, per més que teníem el convenciment que espiritualment la rebíem igual.

Havent estat eliminades totes les restriccions, llevat de la mascareta en els espais senyalats, dona la impressió que ja s’ha acabat tot, que hem tornat a la normalitat. Potser sí o potser no, si hem de fer cas als pronòstics dels epidemiòlegs, però el que és evident és que ara vivim un moment dolç que ens permet recuperar moltes coses que havíem perdut; i, sens dubte, una de les més importants és el goig de poder tornar a l’església per celebrar l’eucaristia presencialment amb comunió inclosa.

Josep Maria Lari