23 de desembre 2021

Felicitació de Nadal 2021

Mentre un silenci tranquil embolcallava l'univers i la nit era al bell mig de la seva cursa, la teva paraula totpoderosa, deixant els trons reials, es va llançar des del cel (Sv 18,14-15)

Profètiques paraules del llibre de la Saviesa, que poèticament, descriuen el que celebrarem la Nit de Nadal. La Paraula s'ha fet home; Sant Joan en el pròleg del seu evangeli ens diu: La Paraula estava amb Déu i la Paraula era Déu. (Jn 1 1-2)
Nadal, Déu s'ha fet home, La llum resplendeix en la foscor, i la foscor no ha pogut ofegar-la.(Jn 1, 5)

Amics, amigues, a les vigílies del Nadal de Nostre Senyor Jesucrist, en aquest any de gràcia del 2021, en nom de la comunitat de Sant Ildefons i també en el meu propi. Moltes felicitats. Segons el bell relat dels evangelis de la Infantesa, Jesús va néixer en plena nit, en la soledat d'una cova, i en companyia de Maria, la seva mare, i de Josep. En els nostres pessebres, i seguint una venerable tradició, hi afegim el bou i la mula. Els segles han passat i quan en la nit del vint-i-quatre de desembre, ens reunim per celebrar el naixement, no ens serà difícil imaginar-nos com fou aquell naixement. Ara i aquí, molts dels nostres contemporanis viuen com si es trobessin en una llarga nit.
No és el moment de fer un llistat exhaustiu de tots els fets que enfosqueixen la nostra societat. El més evident és la pandèmia-. Una pandèmia que un Nadal més, i serà el segon, motivarà que les nostres celebracions, tant litúrgiques com familiars, s'hagin de fer amb limitacions. I mencionar la pandèmia significa acostar-nos al misteri del dolor, de la malaltia, de la soledat i també de la mort.

Jesús neix, sol, als afores de Betlem, les portes de l'hostal no s'han obert per a ell. No ha estat possible l'hospitalitat. Aleshores, com ara, ens costa molt obrir les nostres portes i obrir les nostres mans, a la solidaritat, a la compassió. I no ens adonem que, potser sense voler-ho, deixem fora, al portal de les nostres cases, molta gent vivint la nit.

En el dia de Nadal proclamem, que enmig d'aquesta nit, Déu s'ha fet present. Les seves senyes: un infant faixat amb bolquers i posat en una menjadora. El nounat, és fràgil, irradia tendresa, com tot nadó aporta l'esperança d'una vida que comença i, com ens diu Sant Joan, Ell ens parla, Ell és la Paraula.

Segons, el bonic relat evangèlic, en aquella nit, el cel s'il·luminà, els àngels cantaren, i els pastors es posaren en camí. En aquest 2021, també la celebració de Nadal ens ha d'aportar llum. Les preocupacions hi són, hi ha maldats i pecats en el nostre món, però sobretot hi ha la joia de saber que el Senyor és enmig nostre. Ell il·lumina el nostre camí. Molts homes i dones al llarg de la història, tot contemplant el misteri de Nadal, han obert les seves portes i han estat, i són, hospitalaris i misericordiosos.

Amics, amigues, juntament amb la felicitació també, us faig un prec a tots vosaltres, i també a mi mateix. El prec és senzill, important: deixem que la llum de Nadal ens il·lumini a tots, resem, els uns pels altres, perquè com si fóssim els pastors de la contrada que vivien al ras, ens posem en camí.

Fa pocs dies a la Basílica de la Sagrada Família, s'ha encès un estel anomenat l'estel de Maria. Tot un símbol per a la nostra ciutat. Contemplant aquesta llum, fem que la nostra vida irradiï la llum de Nadal, la llum de Maria, per a tots els qui viuen en la fosca. La llum de Nadal, la foscor no la pot apagar.

Josep M. Jubany