19 d’octubre 2021

Benedicció del P. Manel Gasch i Hurios com a nou abat de Montserrat

El passat dimecres 13 d’octubre se celebrà l’acte de benedicció del P. Manel Gasch i Hurios com a nou abat del Monestir de Santa Maria de Montserrat, conferida per l’Excm. P. Manuel Nin i Güell, monjo de Montserrat i bisbe (exarca apostòlic) dels catòlics de tradició bizantina de Grècia.

A la cerimònia hi assistí una nodrida participació dels bisbes de Catalunya i un bon nombre de superiors masculins i femenins, benedictins i cistercencs, acompanyats pel Revm. P. Gregory J. Polan, abat primat de la Confederació Benedictina; i el Rdm. P. Guillermo Arboleda, abat president de la Congregació Sublacense-Cassinesa. També foren  presents a la cerimònia el M. H. president de la Generalitat de Catalunya, Sr. Pere Aragonès; la delegada del Govern central a Catalunya, Sra. Teresa Cunillera; la consellera de Justícia, Sra. Lourdes Ciuró; la directora general d’Afers Religiosos, Sra. Yvonne Griley; la presidenta de la Diputació de Barcelona, Sra. Núria Marín; a més de representants del Patronat de la Muntanya de Montserrat, de la societat civil i eclesial vinculats al Monestir.

La celebració va ser precedida, en qualitat d’ofrena musical dels Antics Escolans de Montserrat, d’un “Preludi Abacial per a orgue”, obra expressament composta per Andreu Diport i Feliu (Barcelona 1998) sobre la signatura musical «G-As-C-H» (sol-la bemoll-do-si).

El ritu de benedicció començà després de l’Evangeli, quan un dels monjos assistents de l’abat elegit s’adreçà al bisbe oficiant i li demanà que conferís la benedicció. Aquest pronuncià l’homilia, al terme de la qual l’elegit feu la promesa de fidelitat al nou ministeri. Després es prostrà i l’assemblea canta les Lletanies del sants.

El bisbe Manel Nin pronuncià una extensa Oració de benedicció, que l’elegit escoltà agenollat.

A continuació rebé els distintius del seu nou ministeri: la Regla de sant Benet, l’anell, la mitra i el bàcul, que signifiquen, respectivament, el mestratge, l’amor esponsal per la comunitat, l’autoritat i la missió de pastor.

El celebrant acompanyà el nou abat a la càtedra, on rebé l’abraçada dels bisbes, dels abats i dels monjos de la comunitat de Montserrat. 

La missa continuà com de costum, amb la litúrgia de l’eucaristia.

En acabar el nou abat adreçà una al·locució al poble, i com a comiat, el prelat exarca de Grècia,  beneí l’assemblea. El cant del Virolai posà fi a la celebració