18 d’octubre 2021

Meditació Cristiana a la capella del santíssim cada dilluns a les 19.15 h

La capella del santíssim acull cada dilluns -de 19.15h a 20.15h- el grup de pregària contemplativa de la Comunitat Mundial per a la Meditació Cristiana(WCCM). Hi sou convidats!

Què és la meditació cristiana?

És la també anomenada ‘pregària del cor’ o ‘pregària de Jesús’ que al voltant del segle III i IV ja practicaven els primers eremites cristians, els Pares i Mares del Desert, a la regió de Tebaida, entre Egipte i Síria. La quietud i el silenci, compassats amb la respiració, vehiculen aquesta senzilla pregària en què la persona que medita, plena de fe, exhala el perdó per tantes idolatries i negativitats il·lusòries, egoismes que el limiten... i humilment, amb l’anhel del seu cor obert, es disposa i s’abandona al misteri de la seva presència, a la comunió amb Jesús, per tal que aquesta profunda reconciliació interior ‘en Crist’ el porti a una vida renovada i generosa al servei dels altres.

És una pràctica fiable? 

Al Concili Vaticà II els Papes Joan XXIII i Pau VI van exhortar la comunitat eclesial a recuperar aquesta pràctica per part dels fidels, com a vehicle ecumènic de renovació de fe, en comunió. Místics benedictins, cistercencs, trapencs, franciscans, ignasians i pertanyents a altres ordes van fer-se ressò de la crida i es van formar petites comunitats arreu del món. La WCCM, present a 67 països, és potser la comunitat més arrelada i extensa arreu. A Catalunya la representen des de fa més de deu anys onze grups actius –tres d’ells on line- i una base de dades de 450 meditadores i meditadors, que comparteixen lectures, estones de pregària en grup, recessos i retirs de silenci, a banda de posar-se al servei d’entitats com Càritas, Germandat de Poblet, Fundació Vidal i Barraquer i altres per a les seves activitats pròpies.

Què ens aporta aquesta forma de pregària? 

Senzillesa, certitud, pau, alegria i ànim de fer el bé en el nostre dia a dia, reforçats en la fe. És una disciplina contemplativa de peregrinació  personal vers l’autoconeixement ‘en Crist’, que quan es fa en grup --com fem els dilluns a la capella del santíssim- aporta un major significat de comunió. Deixant de banda tots els nostres neguits, ens permet centrar-nos en l’amor infinit de Déu, present al nostre cor, allà on habita el nostre ‘jo veritable en Crist’. És des d’aquest silenci, aquesta consciència de pau i llum en Crist, que podem anar aprenent a reconciliar-nos endins i enfora, per aprendre a viure senzillament, plenament ‘en comunió’... des de nosaltres vers els altres.