18 de setembre 2021

Reflexions a la Paraula de Déu

Ser servidor de tots

Les lectures d’aquest Diumenge ens posen al davant la condició humana. Tenim capacitat per actuar bé i ben cert que ho fem moltes vegades, però també som capaços de fer grans barbaritats.

El passat onze de setembre recordàvem els vint anys de l’esfondrament de les Torres Bessones a Manhattan. Fou un desastre  perpetrat per l’home i els fanatismes. Les conseqüències van ser funestes pel que va succeir i per les decisions que alguns estats varen prendre després: guerra, empresonaments, tortures en presons especials....

L’apòstol Jaume ens parla de “on hi ha gelosies i rivalitats, hi ha pertorbacions i maldats de tota mena“. Efectivament l’espècia humana és capaç de tot i la història ens ho demostra. I no solament això sinó que vol sempre tenir raó i ser sempre els primers, encara que això suposi perjudicar i xafar els germans.

L’Evangeli de sant Marc ho deixar clar. Jesús els parla de que li succeirà i els deixebles debatien estèrilment qui havia de ser el primer. A casa, en la intimitat, Jesús els deixa ben clar que “ Si algú vol ser el primer, ha de ser el darrer i servidor de tots “ Imagino que no devien entendre gran cosa. El dijous sant, Jesús els dona exemple concret del que volia dir.

Per tal de convertir-nos cal que siguem valents per anar contra corrent. Primer hem de posar ordre en la nostra pròpia casa. Vull dir que hem de fer una feina d’introspecció, per avançar en el procés de conversió personal.

El cardenal de Brussel·les, ja traspassat Godfried Danneels, deia que els cristians tenim vocació d’anar contra corrent, com fan les truites de riu. Trobo que és un pensament molt curiós inspirat en la natura.

Certament no és còmode fer-ho, però per arribar a canviar la manera de veure i de viure els grans temes mundials, cal que tots nosaltres allunyem les rivalitats, enveges, baralles i maldats personals, del nostre capteniment.

I encara més, per fer cas a l’encíclica Fratelli Tutti del papa Francesc hem de pensar en la casa comuna, és a dir el món global on tot som germans, cal que obrim els nostres horitzons més enllà de les petites coses que envaeixen el nostre ser més íntim i siguem capaços d’anar molt més enllà. Tan de bo que la Saviesa que ve de Déu ens hi ajudi, resistint la maldat i els paranys que ens posem nosaltres mateixos.

Ignasi Garcia i Clavel