09 de novembre 2020

Josep Maria Gasch, cristià i jurista al servei dels febles

Ja vàrem informar del seu traspàs a finals d'octubre. La missa exequial serà el proper dimecres dia 11, a les 6 de la tarda.

Tot seguit reproduïm l’article d’Eudald Vendrell, president de Justícia i Pau Barcelona, publicat a Catalunya Religió

Aquesta setmana ens ha deixat en Josep Maria Gasch i Riudor, als 80 anys i després d’una llarga malaltia. Cristià compromès i jurista de vocació i professió, va esmerçar la seva fe i la passió per la justícia al servei de la gent feble i descartada, amb l’afany de bastir una societat millor per a tothom, justa i lliure.

Va iniciar el seu compromís en la resistència antifranquista des de la seva època d’estudiant de dret, on va conèixer la seva esposa, companya de vida i mare dels seus tres fills, l’Angelina Hurios.

Com a jurista i advocat, cal recordar el seu paper de co-fundador del despatx Col·lectiu Ronda que va ser pioner, juntament amb altres d’aquella època, d’una nova forma d’exercir l’advocacia, concretament en la defensa dels drets dels treballadors i dels represaliats pel sinistre Tribunal de Orden Público. Gasch va implicar-se en la bona marxa del Col·legi de l’Advocacia de Barcelona, participant activament i durant molts anys en la Comissió de defensa dels drets de les persones i en les tasques de govern corporatives; en moments difícils de finals del franquisme i de la transició democràtica va ser diputat i secretari general del Col·legi. 

A més d’aquestes facetes de projecció pública, voldria recordar la seva tasca, més sorneguera, envoltat pel fum de la seva inseparable pipa... 

La seva vivència d’home de fe es va enfortir amb l’estímul que va donar el Concili Vaticà II a molts joves creients de la seva generació; una fe que va posar de manifest en nombrosos serveis i compromisos, com a president del Moviment d’Escoltisme cristià de Catalunya, per exemple, on va impulsar-ne la renovació al servei del país; la seva perllongada col·laboració amb el Centre d’Estudis Francesc Eiximenis-Grup Català del Moviment Internacional de Pax Romana, i, sobretot, la seva discreta ajuda i generositat, en tots els sentits, en multitud de causes i situacions de necessitat. 

Voldria acabar amb el record de la darrera vegada en què vàrem coincidir en un acte públic, en ocasió de la presentació, l’any 2017, precisament a la sala d’actes del Col·lectiu Ronda que va ser cedida generosament, de l’Agenda Llatinoamericana, aquesta eina senzilla, i tanmateix revolucionària, creada profèticament pel bisbe Pere Casaldàliga i per José Mª Vigil, els valors dels quals compartia plenament. 

Reposa en pau, Josep Maria, home bo i fidel!