10 de novembre 2020

En podem treure alguna lliçó d’aquesta pandèmia ?

Cal dir-ho ben clar, el coronavirus és una de les manifestacions del mal que hi ha en el nostre món. Res de bo ens pot aportar un mal bitxo que és causa de mort, d’empobriment, de desànim, d’angoixa. Ara bé, aquests moments que estem vivim ens han d’ajudar a reflexionar i també són una oportunitat perquè revisem la nostra forma de viure, i per preguntar-nos en què hem de canviar.

Molt breument, us ofereixo algunes de les reflexions que jo mateix em faig:

1. Ens ha d’ajudar a ser més humils; hem arribat a la lluna, però un petit microbi ens té atemorits .

2. La covid-19 ens fa adonar que tots els homes i dones som iguals de vulnerables, siguem rics o pobres, savis o ignorats, blancs o negres; el coronavirus és democràtic fent el mal.

3. Hem de salvaguardar  i vetllar per la natura. N’estic segur que una de les causes de l’aparició d’aquest virus és la degradació del nostre planeta.

4. Ens necessitem tots per sobreviure, per combatre el coronavirus tan important és tot el personal sanitari, com els  que tenen feines considerades menors, però bàsiques: personal de neteja, acompanyants  i vetlladors de la gent gran, també cal la solidaritat de familiars, veïns, etc.

5. Hem d’exercir ara més que mai la solidaritat, solidaritat envers els pobres, els malalts, i hem d’ajudar i donar la mà a les famílies que tenen persones confinades.

6. Hem de comportar-nos com bons ciutadans, hem de complir les normatives sanitàries (encara que a vegades potser no les compartim o no les acabem d’entendre), tenen com a finalitat perseverar la nostra salut i la dels altres, i ajuden a no estendre els contagis.

7. Com a creients  no podem oblidar que el nostre ajut ve de Déu; és una ocasió per intensificar la nostra confiança en el Déu de Jesús i intensificar la nostra comunió amb Ell , per mitjà de la pregària.

Hi ha moltes més reflexions que ens podem fer.

Tant de bo, que després d’aquest malson, ens puguem despertar en un món un xic millor.


Josep m Jubany