15 d’octubre 2020

Fratelli tutti, “Germans tots”, la darrera encíclica del Papa Francesc

El dissabte dia 3, vigília de la festa de sant Francesc, el Bisbe de Roma, a la ciutat d’Assis, a la Basílica on estan enterrades les restes del Pobrissó, signà la tercera encíclica del seu pontificat, que porta el nom Fratelli tutti, “Germans tots”. 

És la tercera encíclica del seu pontificat. La primera fou Evangelium gaudium “La joia de l’Evangeli“, la segona Laudato si, “Lloat sigueu”. El Papa la va començar a escriure abans de la pandèmia, i ell ens diu que la preocupació pel coronavirus  ha estat molt present en la seva redacció.

El títol de Fratelli tutti, correspon a les paraules que sant Francesc escrivia  per  adreçar-se a tots els germans i germanes, i proposar-los una forma de vida amb gust d’Evangeli.

És un escrit que té una continuïtat amb les altres dues encícliques i amb tots els altres missatges que el Papa Francesc ens ha anat oferint al llarg del seu pontificat. Hi torna a abordar de manera extensa les seves principals preocupacions: els perills de la globalització econòmica,  la defensa del treball com a sortida de la pobresa o la necessitat d’acollir els immigrants.

Fa una denuncia dels populismes i alerta sobre on ens poden portar, s’oposa a les teories que diuen que el mercat per si sol ho resolt tot, com defensen els que propugnen teories neoliberals, recorda que el dret a la propietat privada no és un dret absolut, sinó que s’ha de supeditar al bé comú, i un llarg etc. En aquesta encíclica trobem un Papa fortament compromès amb la causa dels més pobres.

El document és llarg i, que jo sàpiga, encara no ha sortit traduït al català; es pot trobar clicant aquí, en castellà. Us animo a llegir-lo.

Més endavant, n’haurem de fer una reflexió més acurada.

  Josep m Jubany