28 d’abril 2019

Reflexions a la Paraula de Déu

La pau sigui amb vosaltres

L’Evangeli que llegim avui és l’anomenat de la Misericòrdia i com tots els relats evangèlics sempre el trobem nou. Abans de començar a pensar, he buscat a l’Enciclopèdia Catalana la definició de misericòrdia: «Profunda pietat o compassió que impulsa a perdonar i a socórrer...» I m’ha semblat que abans de redactar la definició, el col•laborador potser havia llegit aquest evangeli.

Perdonar: Jesús perdona els seus deixebles, l’han abandonat en els dies terribles. Al peu de la creu només hi veiem segons relata sant Joan 19:25 «... la seva mare, i la germana de la seva mare Maria, la de Cleofàs, i Maria, la Magdalena». Ja abans l’ha traït Judes i negat Pere. Malgrat tot els perdona: per dos cops els diu «La pau sigui amb vosaltres». Després els ensenyà les mans i el costat. Els deixebles s’alegraren de veure el Senyor.

Socórrer: sap que estan esporuguits, per por als jueus, diu l’Evangeli i potser també de si mateixos per la seva actuació.

Tot i això els acaba dient: «Rebeu l’Esperit Sant», que és la llum i la força que necessiten per començar la missió que els encomana.

D’exemples de misericòrdia en trobem molts en la vida de Jesús. El veiem: curant malalts, a la resurrecció de Llàtzer, on Jesús es va posar a plorar; retornant a la vida la filla de Jaire; alimentant multituds; al sermó de la muntanya on amb les benaurances ens deixà una lliçó de vida (Mt 5, 7) «Sortosos els compassius, perquè seran compadits». I ja a la creu, mentre patia el pitjor martiri va dir «Pare, perdona'ls, perquè no saben el que fan» (Lc 23,34). No oblida encomanar a Joan que tingui cura de la seva mare, no vol deixar-la sola amb el seu dolor.

Un home jove sense sostre fa no massa temps em va dir «A mi, Déu no m’ha abandonat mai, i a vostè tampoc l’abandonarà».

En aquest món que ens envolta, ple d’injustícia, misèries, tristeses i amargor, hem de recordar el següent: «Així és que fem d’ambaixadors de Crist, però és Déu el qui fa, a través de nosaltres, aquesta invitació...». 2 Cor 5, 20.

Siguem missatgers d’esperança, no podem oblidar les paraules de Sant Benet (RB, 4, 74): «No desesperar mai de la misericòrdia de Déu»

Rosa Maria Olivella