22 de desembre 2015

Nadal

Amics,

A les portes del Nadal em plau, en nom de tots els que formem la comunitat de sant Ildefons, felicitar-vos per les festes que s'apropen. És una felicitació mútua. Tots ens desitgem els uns als altres que aquests dies siguin un temps per viure amb intensitat i agraïment, l'immens amor que Déu té per cadascun de nosaltres. Ens estima tant que vol ser un de nosaltres, i la Nit de Nadal el contemplem infant. Un infant, com tots nosaltres vàrem ser, un nen fràgil, com tots els nounats. Avui, més que mai, cal que diguem gràcies, veritablement Déu és bo i ens estima. La felicitació de Nadal té ple sentit.

Cada any per Nadal celebrem el mateix: Déu s'ha fet home. Cada any ho fem en un context diferent. No cal que faci una relació exhaustiva de tots els fets que singularitzen el Nadal del 2015. A nivell polític avui se celebrem eleccions al parlament espanyol, estem immersos en l'anomenat procés català; a nivell social, la pobresa no minva, els refugiats truquen a la porta d'Europa; a nivell eclesial, el Papa Francesc ens ha proposat tot un any per intensificar la misericòrdia; i a nivell personal, cadascú sap de les alegries i tristeses que viu ell, la seva família, o el seu entorn més proper. És en aquest context que celebrem el Nadal, que Déu es fa home.

Celebrarem el Nadal, quan cadascun de nosaltres deixem que Déu envaeixi la nostra intimitat, i entri en la nostra vida.

Celebrarem el Nadal, quan, tot admirant "l'arbre de Nadal" el vulguem imitar, tot resistint vigorosament els vents i les dificultats de la vida.

Celebrarem el Nadal, quan els llums de Nadal ens ajudin a il·luminar en la nostra vida, el camí dels altres, amb la bondat, la paciència, l'alegria i la generositat.

Celebrarem el Nadal, quan escoltem atents, el càntic dels àngels, i ens deixem seduir per ells, i ens unim a les seves veus tot cantat en les nostres vides un missatge de pau i d'amor.

Celebrarem el Nadal, quan en els àpats de família que realitzarem aquests dies tot gaudint de la companyia dels que estimem, no ens oblidem dels pobres. I aquests dies més que mai exercim la veritable caritat.

Celebrarem el Nadal quan ens deixem entendrir pel somriure d'un infant, quan malgrat tot, no perdem l'esperança que les coses poden ser i han de ser diferents, quan la paraula pau, no sigui només una paraula escrita en les felicitacions i esdevingui una de les causes del nostre viure.

Celebrarem el Nadal, quan ens adonem de tot el que significa que el nen que va néixer fa dos mil quinze anys, ens agermana a tots i ens dóna la gran dignitat de ser Fills de Déu.
Amics, amigues, repeteixo, en nom de tots i per a tots, moltes felicitats.

Josep m Jubany