04 d’octubre 2014

Inici de curs: Moment actual de la catequesi d’iniciació cristiana

Fa dos diumenges, el Consell Pastoral de la Comunitat de Sant Ildefons celebrà la seva primera trobada del curs 2014-2015. Amb aquesta reunió, s’inicià, diguem-ne “oficialment”, el curs. Un curs que, com tots ja sabeu, es presenta ple d’incerteses, però també de moltes esperances. Algunes d’elles les vaig exposar en l’homilia del diumenge, prèvia a la reunió del Consell.

La sessió del Consell Pastoral fou dedicada, gairebé de forma monogràfica, a revisar algunes de les activitats que portà a terme la Comunitat. Fou una sessió molt intensa en la qual intervingueren tots els membres del Consell. Em sembla que un dels encerts que tinguérem és que es prengueren acords i es decidí quina persona, o persones, es responsabilitzaven de dur-los a terme. La feina quedà a mig fer, no hi va haver temps per a més; en propers consells continuarem el treball. Quan tot estigui més definit, ja s’informarà, bé per mitjà del Full, d'aquest blog, o en una Assemblea.

En el Consell Pastoral dedicàrem un temps a parlar del moment actual de la catequesi d’iniciació cristiana que ofereix la parròquia. Es comenta l’enrenou que ha provocat en algunes famílies la decisió que els nens i nenes celebrin la Primera Comunió quan cursin quart de primària, i no a tercer, com es feia fins ara. Aquesta decisió va ser presa pels responsables de la catequesi, i assumida pel Consell Pastoral, i se n’informà als pares en una reunió el mes de maig del curs passat. (Cal dir que aquest curs serà de transició, així els infants inscrits a la catequesi l’octubre del 2013, podran fer la primera comunió el maig del 2015).

Aquest acord no és capriciós, ni per ganes de posar dificultats, es va debatre molt, i està motivat per raons molt sòlides.

És a quart de primària quan els infants tenen la maduresa necessària per ser conscients de la importància que té per la seva vida rebre l’Eucaristia. Abans, hi pot haver el risc que tot quedi com un acte emotiu, però sense més transcendència. Així ho consideren tots els documents sobre la catequesi (Cf. Directori General de Catequesi, de l’Església Catòlica. El Projecte global de Catequesi, dels bisbes de Catalunya, i el Projecte Diocesà de Catequesi del Bisbat de Barcelona).

Recordem que la proposta catequètica de la nostra comunitat és la d’una catequesi d’Iniciació cristiana (mai no hem parlat de catequesi de primera comunió). Iniciació que significa seguir un procés de coneixement i interiorització de la persona de Jesús, i d’inici en la formació a la pregària, als sagraments i a la vida cristiana. Iniciació, que comença als 7, 8 anys de l’infant, que té una durada de sis cursos, i és en l’interior d’aquest procés que els infants reben per primera vegada l’Eucaristia. Fins ara un grup significatiu la celebraven a tercer de primària, i ara es proposa que sigui a quart de primària.

Som conscients que aquesta decisió pot fer baixar sensiblement el nombre d’infants en la nostra catequesi. Això no em fa especialment feliç, però també pot ser un motiu perquè les famílies s’adonin de la importància de la iniciació cristiana.

Josep m Jubany