Avui són molts els pensadors que sostenen que tota la història i la cultura d’allò que en diem Occident s’ha construït sobre una sèrie, mai interrompuda, de promeses; això fa que les persones, en lloc d’ocupar-se adequadament del present, sempre experimentat com un moment insuficient, esquerp i feixuc, dirigeixen la mirada i dipositen l’esperança en un futur millor i possible. La promesa no és només una paraula, sinó que implica la interacció entre diferents persones que, d’alguna manera, se sentiran vinculades a partir d’aquest moment per un llaç, que bascularà sempre entre l’obligació de qui fa la promesa i la confiança del receptor. La filòsofa Marina Garcés, en un curt però interessant assaig, diu al respecte: “Prometre és l’estranya mania que l’Occident judeocristià posà en boca de Déu... La paraula que promet travessa d’extrem a extrem la cultura occidental, des dels primers textos bíblics fins als ideals revolucionaris o les novel·les i poemes d’amor, des dels vincles més íntims fins a la tecnologia més innovadora” (El temps de la promesa, Editorial Anagrama, Barcelona 2023).
El problema sorgeix quan la promesa s’esvaeix pel motiu que sigui, però que normalment s’atribueix a circumstàncies alienes al transcurs habitual del temps o a l’aparició de noves condicions. De sobte, les coses ja no són com eren en el moment de fer-se la promesa i aquesta s’afebleix fins a fer desaparèixer el vincle entre qui va prometre i qui es refià del contingut de la promesa, però sobretot el que s’ensorra brutalment és la desitjada possibilitat d’un futur millor. Així s’inicia una crisi que genera frustracions i malalties de tota mena, personals i socials. El repetit incompliment de les promeses és una de les causes més importants de la degradació de la paraula en els nostres dies. Paraules buides que no diuen res.
Amb el títol que encapçala aquesta breu reflexió, el dia 14 d’octubre, un acte obert donarà inici a una sèrie de conferències al Centre de Cristianisme i Justícia (carrer Roger de Llúria, 13) a partir de los 19.00 h i a càrrec de diferents pensadors. Alguns dels títols del programa de sis sessions són: “La promesa del progrés”, “La promesa escatològica” o “La promesa democràtica”. Pot ser una bona ocasió per reflexionar sobre un tema que avui ens toca molt de prop a totes les societats, però cal inscriure-s’hi (Telèfon 933172338 o correu electrònic cursos@fespinal.com).
Anton Ramon Sastre
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada