14 d’octubre 2024

Homilia de Mn. Jubany amb motiu del comiat de Josep M. Lari

En la mort d'en Josep M Lari

El dimecres dia 2 d’octubre moria, amb molta pau i envoltat dels seus familiars i amics, en Josep M. Lari. En Josep Maria ha estat durant gairebé quaranta anys el responsable de la confecció i la redacció del Full informatiu que teniu a les mans; ho va ser fins al mes de juny, moment en què es veié obligat a deixar-ho per raons de salut. En Josep Maria, juntament amb la seva esposa Montserrat, ha estat un dels molts obrers que han treballat per anar construint la nostra comunitat de Sant Ildefons, que enguany celebra el 75è aniversari. Reitero l'agraïment de la comunitat de Sant Ildefons i el meu propi, que ja vaig expressar en aquestes mateixes pàgines, quan en Josep Maria es va veure obligat a deixar les responsabilitats que el lligaven al Full.

El divendres dia 4, en una emotiva eucaristia, en vàrem celebrar les exèquies a l'església de la comunitat de Sant Ildefons. A continuació trobareu l'homilia que vaig pronunciar en aquella celebració.

Josep Maria, gràcies per tot. El teu testimoni perdurarà en nosaltres, és el millor llegat que ens podies deixar. Frueix de l'estança eterna que el Senyor té preparada per a les persones bones.

Homilia

Amics. Avui, quatre d'octubre, l'Església celebra la festa de Sant Francesc d'Assis. Segons diuen les cròniques, uns dies abans de morir, Francesc d'Assis va deixar acabat el famós poema Càntic de les Criatures. Es tracta d'un cant a Déu per mitjà de les criatures: el Sol, la lluna i les estrelles, el vent, l'aigua, el foc i la mare Terra. En totes aquestes criatures, per ser creació de Déu, el Poverello hi trobava Déu i s'extasiava. Al final del poema, que és un cant a la vida, també dona les gràcies per la germana mort corporal. La mort, segons el sant d'Assís, és com el Sol o l'aigua, una germana. Va aparellada a la vida.

En aquesta celebració emotiva per la mort del bon amic Josep Maria Lari, he volgut començar recordant la mort del pobrissó d'Assís, i el seu Càntic de les criatures, perquè salvant les distàncies, hi he trobat moltes similituds amb la mort d'en Josep Maria.

Permeteu-me que us les expliqui. En Josep Maria, ho sabem tots els que l'hem conegut i apreciat, era una persona que estimava la vida. Una prova del seu amor per la vida va ser la seva professió de pediatre; com em recordava ahir la família, ell va ajudar moltes persones a viure i també les va acompanyar en el moment de morir.

Segur que ajudant a viure i, si calia, acompanyant en el moment de la mort, juntament amb altres vivències, va anar adquirint una saviesa humana i espiritual que s'ha manifestat de forma resplendent els darrers dies de la seva vida. Uns últims moments que m'han recordat la mort de Francesc d'Assís, i us diré perquè.

Diumenge passat, amb en Mn Xavier Dou vàrem visitar en Josep Maria a casa seva, i així que em va veure em va dir, amb una veu ja molt apagada, que volia parlar amb mi; com que no era una conversa qualsevol, em demanà que mogués la cadira en què seia per poder-nos mirar de cara. Amb emoció compartida ell em va voler dir que havia fruït molt de la vida, que sentia una profunda estimació i un profund agraïment a la família; també em va voler subratllar la seva fe en Jesús. Les seves paraules, ara m’evoquen la primera part del Càntic de les Criatures, l’agraïment a Déu pel do de la vida. Però, immediatament, també em parlà de la seva mort; ho va fer d'una manera serena, tot acceptat la malaltia que patia. Com sant Francesc, després de donar gràcies per la vida, acollia, amb molta pau, la germana mort. “Lloat sies, senyor, per la germana nostra la mort corporal, [...] Beat aquell qui es trobarà dins tes santíssimes voluntats, car la mort segona no li farà cap mal! Cantava el sant d’Assis.

Aquesta mateixa conversa confidencial, veritable testament espiritual, en Josep Maria va voler-la tenir amb altres persones, amb la seva família i amb Mn. Lluís i Mn. Xavier.

Un segon moment va ser dimarts, immediatament després de la seva mort. Envoltant el seu cos sense vida, la Montserrat i els seus fills i alguns familiars, improvisàrem una oració per la qual ens vam fer mútuament partícips dels nostres sentiments. Una gran tristesa, però també un gran agraïment pel testimoni que ens ha deixat en Josep Maria. Sense dir-les explícitament, fèiem nostres les paraules que pronunciaré al final de la celebració: “Us donem gràcies per tots els beneficis que li heu fet durant la seva vida mortal, i també per haver-nos donat així a nosaltres un senyal de la vostra bondat...”

Només Déu veu el cor de les persones, només Ell pot jutjar, però nosaltres podem i hem d'agrair el testimoni i el llegat que ens han deixat les bones persones.

En nom de la comunitat de Sant Ildefons, agraïm a en Josep Maria la seva incommensurable estima i col·laboració a la parròquia. La nostra comunitat, enguany celebra el setanta-cinc anys de la seva fundació. Ens sentim cofois per aquest aniversari, perquè, com diu l'Escriptura, el celebrem envoltats d'un núvol tan gran de testimonis.

En aquests setanta-cinc anys hi ha molts fets que testimonien el bon fer de moltes persones. En Josep Maria fou un bon cronista de tot això. No cal que lloï i ponderi la seva gran dedicació a la redacció del Full informatiu de la nostra parròquia; ja ho vaig fer a començaments d'estiu, al mateix Full, quan ell, amb molta pena, em va dir que no se’n podia continuar ocupant.

Tots els qui som aquí, família, amics, membres de la comunitat de Sant Ildefons, estem consternats; fa uns mesos no hauríem pronosticat per a en Josep Maria un desenllaç tan ràpid. A l'evangeli hem escoltat. "Que els vostres cors s'asserenin. Creieu en Déu, creieu també en mi. A casa del meu Pare hi ha moltes estances; si no hi fossin, ¿us podria dir que vaig a preparar-vos-hi estada?" Jesús les adreçava en el darrer Sopar als seus apòstols, que també estaven desconcertats per tot allò que vivien en aquelles hores dramàtiques.

Ara, cal que escoltem i guardem en el nostre si, les paraules que en Josep Maria havia interioritzat durant molt de temps, bona prova d'això és que sempre portava a la seva cartera el fragment de Joan que avui hem proclamat.

Segur que en Josep Maria, com Tomàs i com molts de nosaltres, davant de les cruïlles difícils i dels entrebancs de la vida, es devia preguntar: quin camí haig de seguir? i feia confiança a Jesús, que li deia: Jo soc el camí, la veritat i la vida.

Ara em dirigeixo directament a en Josep Maria. Josep Maria, celebrem aquesta eucaristia del teu comiat a la parròquia de Sant Ildefons. Tu, dies abans de la teva defunció, vas manifestar el teu desig que es fes aquí. Sant Ildefons ha estat la teva segona casa. Ara, aquesta església i la casa estarà més buida sense la teva presència. Et trobarem molt a faltar en molts actes, especialment el diumenge a les 8 del vespre, a la missa celebrada per Ramon Maria Nogués quan des de la sagristia, juntament amb Montserrat, vetllaves per tot el que calia.

Personalment, trobaré a faltar les converses del final de la missa, en què parlàvem de tot i manifestaves la teva catalanitat, la preocupació per la cultura i la política del país, i expressaves els teus comentaris i inquietuds sobre el moment eclesial.

Josep Maria, sempre va ser molt gran el teu desig de no viure una fe acrítica, volies donar raó de la teva esperança, per aquest motiu eren molt enriquidores les teves preguntes i comentaris sobre aspectes de la fe i de la moral.

Josep Maria, a la Vetlla Pasqual i la nit de Nadal et cuidaves que en el moment del càntic del Glòria sonessin les campanes al temple. Ara, les campanes no toquen aquí, sinó a les estances que Jesús ens diu que marxa a preparar-nos; i ho fan perquè tu ja has ocupat la teva. A la primera lectura hem llegit: “Les ànimes dels justos estan en mans de Déu”. Josep Maria, si estàs en mans de Déu, estàs en bones mans. I això a nosaltres ens dona consol i pau.