31 d’agost 2024

Reflexions a la Paraula de Déu

La contaminació que ve de dins

Sempre he pensat que aquest text de l’evangeli de Marc és un pèl inquietant: quan afirma ‘només allò que surt de l’home el pot contaminar’ com si identifiqués que realment el mal ve de dins nostre. Justament, en la nostra societat ara mateix és al revés: associem que el mal i les temptacions venen de fora i que nosaltres, interiorment, som bons, bones persones amb bones intencions. També en la primera part de l’evangeli, els fariseus s’escandalitzen que els deixebles de Jesús no facin pràctiques que, aparentment, els farien més justos o més nets als ulls de Déu: per exemple, rentar-se abans dels àpats. Com si les pràctiques exteriors ens garantissin la puresa, la santedat o la bondat, justament en contradicció amb la resta d’evangeli.

Però, no cal esforçar-nos gaire per recordar moments socials, propers o llunyans, en què tots plegats hem mostrat que som capaços del millor, de la major qualitat humana, de la major bondat i quasi al mateix temps, de fer el pitjor, de les actituds més reprovables o les majors mesquineses. Ja sabem que aquesta visió dualista del bé i del mal dins nostre és falsa i que no hi ha persones bones o persones dolentes, ni tampoc que les pràctiques o les normes externes a nosaltres seran capaces de fer-nos bons o dolents, si el que roman són actituds vitals lligades al bé o al mal.

Jesús ens fa veure en aquesta lectura que les normes i els preceptes no són dolents, especialment en el context de la societat jueva del seu temps, però que no ens garanteixen res: quantes vegades les esglésies identifiquen pràctiques i normes que no tenen res a veure amb el missatge central de l’evangeli fins i tot arribant a dictar sentències o judicis per a aquells que no les compleixen. No té cap sentit establir normes humanes i aplicar-les com si fossin una fórmula empírica divina per garantir el bé, si en el nostre interior no hi ha l’amor com a actitud essencial.

No podem deslligar els fets de la nostra vida de les actituds amb què els vivim perquè són aquestes les que identifiquen un bé superior i una plena consciència dels nostres actes, d’acord amb la nostra fe. És aquesta reflexió interior la que val, la que ens dona pistes i ens mostra el camí del bé i, sovint, més enllà de preceptes i normes humanes més o menys afortunades en la seva formulació.

Lluís Rissech