07 de juny 2024

Eleccions al Parlament Europeu

Diumenge 9 de juny, els europeus estem convocats a les urnes per elegir els futurs membres al Parlament Europeu. Eleccions, que siguem sincers, no susciten massa entusiasme.

Sap molt de greu aquest desinterès per les eleccions Europees perquè en elles està en joc el nostre model de societat i convivència. Naturalment, jo des d'aquí no puc afavorir cap opció política; malgrat que sovint són feixucs, val la pena  que llegiu els principals trets dels programes electorals.

Recomano, i ho faig ben fervorosament que en la vostra decisió tingueu  en compte els valors fundacionals d'Europa. El papa Francesc aquest estiu a Lisboa, durant la Jornada Mundial de la Joventut, va recordar aquests valors:La Unió té com a finalitat promoure la pau, els seus valors i el benestar dels seus pobles; però va més enllà, en afirmar que "en les seves relacions amb la resta del món [...] contribuirà a la pau, la seguretat, el desenvolupament sostenible del planeta, la solidaritat i el respecte mutu entre els pobles, el comerç lliure i just, l'eradicació de la pobresa i la protecció dels drets humans. I el Papa continuà: No són només paraules, sinó fites fonamentals per al camí de la comunitat europea"

Recordem als pares fundadors d'Europa: Robert Schuman, Jean Monnet,  Alcide De Gasperi, Konrad Adenauer. Ells desitjaven una Europa que, després dels desastres de la Segona Guerra Mundial, es retrobés a si mateixa com a constructora de pau, amb un gran contingut social, enfortint  l'estat del benestar, acollidora, democràtica. Una Europa que fos fidel a les seves arrels, unes arrels que són vàries, però de totes elles les més profundes són les cristianes.

Ara, tot això trontolla. En el bell mig del continent hi ha una guerra declarada entre 

Ucraïna i Rússia, cada vegada es posen més traves als immigrants, afavorint, tràgicament, que molts morin ofegats en el mar. Europa es regeix pels interessos econòmics i no pel bé de les persones. I sobretot preocupa l'auge de grups populistes i d'extrema dreta que, amb una gran demagògia, prediquen l'odi a l'estranger, una política autoritària, lliberal a ultrança en el camp econòmic que comporta la marginació i la pobresa per als més vulnerables. Són molt colpidores les paraules del Papa a Lisboa: És preocupant quan un llegeix que en molts llocs s'inverteix contínuament en armament, en lloc de fer-ho en el futur dels fills. I això és veritat. Em deia l'ecònom, fa alguns dies, que la millor rendibilitat de les inversions està en la fabricació d'armes. S'inverteix més en les armes que en el futur dels fills. Somnio amb una Europa que sigui cor d'Occident, que utilitzi el seu enginy per a apagar focus de guerra i encendre llums d'esperança; una Europa que sàpiga retrobar la seva ànima jove, somiant amb la grandesa del conjunt i anant més enllà de les necessitats de l'immediat; una Europa que inclogui en els pobles i a les persones amb la seva pròpia cultura, sense perseguir teories ni colonitzacions ideològiques. I això ens ajudarà a pensar en els somnis dels pares fundadors de la Unió Europea, ells somiaven en gran!.

El nostre vot pot semblar poca cosa, però és la nostra aportació a la construcció d'una Europa justa. Ni la mandra, ni el desinterès, ni el cansament, ni l’avorriment que es produeix la política justifiquen que avui ens abstinguem.

Josep m Jubany