14 d’abril 2024

Reflexions a la Paraula de Déu

Vosaltres en sou testimonis

Començo aquest breu comentari de l’evangeli d’aquest tercer Diumenge de Pasqua amb la frase que tanca la lectura d’avui: ‘Vosaltres en sou testimonis’, plena de sentit per a mi en aquest moment de la meva vida. Però testimonis de què? De la mort absurda de Jesús, una persona justa perseguida per la justícia? De la seva reaparició quasi màgica i misteriosa amb uns deixebles que encara no entenien res del que havia passat? Potser, si volem mirar més enllà, de la presència plena de Jesucrist ressuscitat per tal que el crucificat sigui glorificat?

El testimoni dels apòstols després de la mort de Jesús ens és sempre contradictori: des de la completa incomprensió de tot el que havia passat a la plena confiança quan Jesús els tranquil·litza i anima a ser testimonis de la llum i la reconciliació. Des de Tomàs que ha de posar la mà al costat de Jesús per estar segur que efectivament és Ell ressuscitat fins a fer-se plenament partícips de la missió que Jesús els (ens) encomana. Els deixebles i tots nosaltres pertanyem a aquest col·lectiu ambigu, contradictori i limitat que sovint no hi veiem més enllà de la nostra realitat quotidiana; incapaços de veure-hi més enllà i, tanmateix, oberts a la gràcia que Déu, a través de Jesús, ens dona cada dia.

Potser ens podríem plantejar ser testimonis a través de dues actituds fonamentals: primera, vivint una gran humanitat, i, segona, exercitant-nos en una profunda espiritualitat. Aquestes són les dues fonts d’energia que donen vida. I una vida abundosa. Som realment humans i comprensius? Quina mena d’espiritualitat vivim? Som plenament testimonis del Crist ressuscitat o encara vivim en la foscor?

Com els apòstols, fem el nostre procés de la foscor a la llum, del dubte a la Fe. Aquest és el camí que l’Església fa en el temps de Pasqua: obrir-nos  a la llum de Crist ressuscitat que ens diu a cada moment que, malgrat tot, la vida té sentit. Que no vivim sols, que no treballem sols, afortunadament, ja que ho fem amb molts altres creients i no creients i que hem de ser solidaris amb tots els germans. Que no podem fer altra cosa que viure amb compassió  i esperança perquè el món ho mereix i necessita aquest esforç.  I ens demana que en siguem testimonis per tal que amb les nostres paraules i els nostres fets la llum arribi fins a l’últim racó d’aquest món on, potser, el Sol mai no ha arribat.

Lluís Rissech