03 de març 2024

Reflexions a la Paraula de Déu

No convertiu en mercat la casa del meu pare

S’acosta la pasqua jueva, el pas del Senyor, i Jesús, conscient que està arribant al tram final de la seva vida a la terra, puja a Jerusalem per celebrar-la a les portes, ja, de la seva Pasqua, la qual, per la seva mort i resurrecció, tindrà des d’aleshores un nou significat, “el pas de mort a Vida”. Un nou significat que ningú no va entendre per més que Jesús ho havia anunciat sempre, donant sentit a tot el que l’escriptures diuen d’Ell.

En arribar al temple, Jesús es troba un mercadeig impropi d’aquell lloc sagrat,  l’indigna veure que les autoritats jueves ho permeten i es fan còmplices de la transformació del temple en un lloc de comerç del qual n’extreuen beneficis.  Jesús actua en conseqüència amb la seva indignació de la manera que descriu l’evangelista Joan.

Pot semblar un escàndol, però no és difícil d’imaginar el sentit de fracàs que Jesús devia sentir davant d’aquella situació. Tres anys anunciant el Regne, invitant a la conversió, obrant prodigis i miracles i tot sembla indicar que no ha servit de res.

Més encara en el moment que es lliurarà voluntàriament al sacrifici de la creu que sempre ha estat present en l’horitzó de la seva vida. Ho veiem clar per exemple a Mt 16, 24-25: “Si algú vol venir amb mique es negui ell mateixque prengui la seva creu i que em segueixi”. Molts el van seguir, però el nucli dur del judaisme veia en Jesús un perill, un conspirador, un obstacle que calia eliminar.

Quan li demanen en nom de qui es considera amb dret per fer el que ha fet, la resposta de Jesús els deixa descol·locats: “Destruïu aquest santuari i jo el reconstruiré en tres dies”.

Què dius? reconstruir el temple en tres dies? si portem 46 anys construir-lo? Jesús calla, no respon; però avui, si deixem volar una mica la imaginació podria haver-los dit: “no és això companys, no és això”, que és com dir, no heu entès res.

Salvant totes les distàncies, vull fer-me ressò de la més que probable extradició de Julian Assange als EUA, que pot significar-li una condemna de mort o acabar els seus dies empresonat; de la mort en circumstàncies estranyes en una presó de Sibèria de Nalvani, l’opositor rus al règim de Putin; i encara de l’assassinat a trets del pilot rus Kuzminov, que va desertar aterrant el seu helicòpter a Ucraïna.

Els tres paguen per haver portat la llibertat a límits intolerables per als seus països, la qual cosa demostra que el poder actua sempre igual..., el que fa nosa s’elimina.      

A Jesús també el van eliminar per portar la llibertat a límits intolerables, fent cas omís del que els havia dit: “Destruïu aquest santuari i jo el reconstruiré en tres dies”.

Josep Maria Lari