06 de febrer 2024

Presentació de Mn. JM. Jubany de l’eucaristia de celebració del 75 aniversari

Benvinguts,

Ens apleguem aquest capvespre al voltant de l'altar, per celebrar l'eucaristia d'acció de gràcies en el setanta-cinquè aniversari de la fundació de la parròquia de Sant Ildefons de Barcelona.

En nom del consell pastoral, de Mn Lluís SaumellMn Xavier Dou i en nom meu, us agraïm la vostra presència. La vostra assistència a aquesta eucaristia és una mostra, una més, de la vostra estima per tot el que és la comunitat de Sant Ildefons.

Un agraïment molt cordial, al pare Abat de Montserrat, Manel Gasch, per haver acceptat la invitació que li feu el consell pastoral de presidir aquesta eucaristia. Hi ha moltes raons que avalen aquesta invitació. En primer lloc, la vinculació de la vostra família, i de vós mateix, a la comunitat de Sant Ildefons; avui tenim un record entranyable pel vostre pare, Josep Maria, i estem molt contents que la vostra mare, Angelina, estigui entre nosaltres. També perquè la vostra presència, és un signe de comunió amb el Monestir i el santuari de Montserrat, institucions de les quals la nostra comunitat de Sant Ildefons ha rebut molts beneficis al llarg de la seva història; també, i sobretot, ens recorda que al llarg d'aquest setanta-cinc anys, la comunitat de Sant Ildefons ha fet camí tenint com a companya de viatge la Mare de Déu, sota l'advocació de Montserrat. Ella ens ha donat abric dins el seu  mantell blau, en els moments freds  i delicats. Veritablement Montserrat és el nostre Sinaí.

Gràcies als mossens que concelebreu en aquesta eucaristia, el pare Francesc, guardià del convent dels pares franciscans del carrer Santaló, bons veïns i amb qui tenim una bona i fructífera amistat,  al pare Ramon M. Nogués, el qual, tots  ho sabem, forma part de la nostra comunitat i en valorem molt les aportacions.

I benvinguda a les autoritats que ens heu volgut acompanyar, el Sr. Jordi Martí regidor del districte de Sant Gervasi. La vostra presència és un signe, que agraïm,  de la col·laboració de totes les institucions del nostre barri per fer una societat més justa, més solidària i més cívica. La comunitat de Sant Ildefons ha donat moltes mostres, al llarg de la seva història, del seu compromís ciutadà.

En aquests capítols d'agraïments, no podem ni hem d’oblidar les germanes de l'Infant Jesús, conegudes popularment com a Dames Negres, per la seva hospitalitat i generositat. Els primers anys de la nostra història foren a la capella del seu col·legi. Fou allà on la nostra comunitat adquirí una notorietat, quan fou l'origen d'una defensa ciutadana a favor de la llengua, cultura i identitat del nostre país.

Gràcies a Mercè Cano i a tots els cantaires, que esteu aquí dalt, per la vostra disponibilitat, amb el vostres cants ens ajudareu a lloar al Bon Déu i donar-li gràcies.

I, sobretot, moltes gràcies a tots vosaltres, sou la raó de ser de la nostra comunitat. Gràcies a tots vosaltres, els qui sou presents, i els qui no han pogut venir. Tenim molt present el testimoni de tots aquells que ens ha precedit i que ja viuen en la plenitud de l'amor de Déu. Entre tots heu fet que la història de la comunitat de Sant Ildefons, sigui una història de gràcia, per a tots, un do, regal de Déu.

Disposem-nos, doncs, a celebrar l'eucaristia dominical per donar gràcies a Déu, per intercessió de Sant Ildefons, per tots els dons que hem rebut al llarg d'aquests anys. Una eucaristia en la qual tindrem molt presents als qui han mort, i als quals confiem a la bondat de Déu. Impossible esmentar els noms de tots, però els recordem en el nom dels rectors que ja han mort: Mn Narcís Saguer, i Mn Joan Alemany.

El lema d'aquest aniversari és: "Mirada agraïda al passat , per viure el present i projectar-se cap al futur". Que ho sapiguem fer.