26 de desembre 2023

Tercera sessió de la catequesi d'Advent i Nadal

El dia 19 de desembre va tenir lloc la tercera i darrera sessió de la catequesi d’Advent i Nadal dirigida per l’Anton Ramon Sastre. El tema de reflexió d’aquesta última trobada va ser “Jesucrist com a sagrament de Déu”.

L’expressió “Misteri de l’Encarnació” fa referència a una creença, pròpia i singular de la fe cristiana, que proclama el fet extraordinari que un home, Jesús, és la manifestació feta carn de Déu. 

La paraula llatina “sacramentum” és la traducció de la grega “mysterion”, per tant podríem dir que les paraules sagrament i misteri són sinònimes, enteses com que volen referir-se al signe que representa una realitat invisible com Déu, i que permet a les persones creients compartir aquesta realitat.

La bona nova dels evangelis és el propi Jesús, és la bona notícia que Déu dona a la humanitat: fet carn (amb febleses, finitud i mort) ens transmet mitjançant imatges al seu món proper (paràboles) el que entén com a Regne de Déu. Transmet també la fidelitat de Jesús al programa de Déu fins arribar a la mort, sacrificant-se per tots els ésser humans tot i que sabia quin seria el seu final.

Aquesta encarnació ha de marcar la missió de l’Església: sent testimoni de comunitats cristianes, formant part i vivint la vida humana en l’era de l’Esperit, i tenint un ètica de futur que pot portar actualment cap a una austeritat voluntària per tal d’evitar un creixement infinit que no és sostenible en el nostre planeta.

Per acabar aquesta trobada es va llegar un petit fragment del filòsof George Steiner en que diu que els mites, tant les paràboles com les imatges, són els instruments de la supervivència de l’ésser humà com espècie pensant i social. Es mitjançant els mites que l’home entén el sentit del món. Hi ha qüestions que la persona no pot resoldre únicament mitjançant processos purament racionals.

Com va dir Sastre en aquestes sessions: “la persona i el missatge de l’evangeli de Jesús, al qual tots nosaltres ens hi adherim per la força de l’Esperit, són la llavor que hauria de transformar la vida personal, la de les comunitats particulars i la de tota l’església cristiana universal.”