30 de desembre 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

Avui ens volem centrar en la festa de la Sagrada Família: Jesús, Maria i Josep. El fer-se home de Jesús, implica néixer en el sí d’una família de la qual rep l’estimació, l’acolliment i l’educació que necessita per a forjar-se com a persona. Aquestes experiències fonamentals són molt importants per a tots nosaltres i també per a Jesús. En els textos d’aquest diumenge hi trobem el patiment que van experimentar Maria i Josep, i que podem fer extensiu a tots els pares,  en acceptar que el seu fill no els pertanyia, sinó que pertanyia a Déu i al seu projecte.

També han d’aprendre a superar la família biològica per obrir-se a la nova família del Regne de Déu, no basada en la “carn i la sang” sinó en la fe i en el compliment de la voluntat del Pare.

D’altra banda, les paraules de sant Pau són un recull de les actituds que han de marcar les relacions fraternes en general, però, de forma molt concreta i quotidiana, les que vivim en el sí de la família: compassió, bondat, serenor, paciència, perdó i amor com a coronament de tot.

El nostre Déu ha aparegut a la terra on conviu amb les persones.

T’agraeixo Pare, perquè amb Jesús i amb l’Esperit sou una família, la primera de totes; per la relació familiar que Jesús visqué a Natzaret amb Josep i Maria i els seus parents. Et dono gràcies per la família que m’ha acollit i on he sentit el valor de ser estimada i d’estar al servei dels altres; per la fe i la pertinença a la família eclesial de Sant Ildefons.

Et dono gràcies per la comunitat cristiana que és la família on cada dia puc compartir la fe, el pa de la Paraula i de l’Eucaristia i on ens ajudem a viure com a deixebles de Jesús i servidors dels nostres germans.

Et demano pels qui viuen sols sense caliu familiar, especialment per les persones grans i malaltes, pels qui no han conegut mai una família i per les famílies que no resisteixen davant dels problemes econòmics o de convivència. Que el teu amor i la força de l’Esperit ens ajudi a ser com Jesús, constructors de la vida familiar.

Mireia Galobar