01 d’octubre 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

El Senyor és compassiu i bo

L’evangeli avui ens ajuda a reflexionar sobre un tema que es porta molt als nostres dies: les anomenades respostes políticament correctes. La resposta políticament correcta és la que es dona per quedar bé, però  després un fa el que li sembla, “fets i no paraules” ens diuen a les campanyes electorals...

Si això ho traslladem a la vida, que és on cal situar-ho, fàcilment tindrem la temptació de parlar de bons i de dolents i de considerar que nosaltres som els bons i els altres són els dolents, amb tot, descobrirem que Jesús té paciència, que és indulgent i bo.

Va bé de situar el  que hem llegit perquè d’aquesta manera entendrem bé el text.  Jesús acaba d’expulsar els mercaders dels temple i les autoritats li reclamen amb quin dret fa aquests gestos provocadors. Ens trobem en una situació de forta tensió, per tant, podem entendre que la paràbola va adreçada principalment a les classes dirigents que, en aquell moment, eren els grans sacerdots i els notables del poble. Jesús parla des de la seva pròpia experiència: els dirigents religiosos han dit sí a Déu, però quan Jesús els crida a cercar el regne de Déu i la seva justícia, es tanquen al seu missatge i no  entren per aquest camí; diuen no a Déu amb la seva actitud. Els recaptadors i les prostitutes han dit no a Déu, viuen fora de la llei, son exclosos del temple, però Jesús els ofereix l’amistat de Déu, escolten la seva crida i fan passos cap a la conversió. Per a Jesús no hi ha cap dubte: el publicà Zaqueu i les prostitutes  passen al davant en el camí del regne de Déu.

La paràbola que Jesús adreça als sacerdots i dirigents és una forta critica als ortodoxos de la religió que tenen sovint el nom de Déu als llavis però, parapetats en determinats postulats, acaben tornant-se insensibles a la veritable voluntat del Pare del cel. Jesús retrata una mentalitat i un estil de vida que era propi de la gent important i que crea un model de formalitat religiosa buida de contingut; per això ho denuncia; “els publicans i les dones de mala vida us passen al davant en el camí cap el regne”, els diu.

Aquesta paràbola també va destinada a nosaltres, per això, en començar planteja la pregunta: “Què us sembla?” Ens cal donar una resposta a la interpretació de Jesús, ningú pot quedar indiferent a les seves paraules i, sobretot, als seus plantejaments; toca directament al cor i a la consciència dels seus interlocutors i aquests som nosaltres. 

Lluís Saumell