17 de setembre 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

Ens ocupa avui un tema prou important pels creients en Jesucrist, és el perdó que sempre hem de practicar, per complir amb el manament nou rebut de Déu “us dono un manament nou, diu el Senyor. Que us estimeu els uns als altres tal com jo us he estimat”.

El perdó rebut sacramentalment per l’acte penitencial no serà efectiu sense que nosaltres perdonem al germà que ens ha ofès. La reconciliació, però, no és només amb Déu sinó també amb la comunitat eclesial. Si Déu ens perdona, sempre també nosaltres hem de perdonar, no per guanyar-nos un premi extra sinó per continuar sent fills de Déu. Un perdó que no serà mai fruit de la indiferència sinó fruit de la pròpia transformació personal i aliena. En el més profund dels nostres cors rauen indistintament el mal i el bé. Prou sabem que el mal ha de ser eliminat perquè creixi de forma exuberant el bé i domini. Deu no s’ha encarnat per condemnar sinó per salvar i ho ha fet en la persona del seu Fill, Jesús.

La primera lectura de l’Èxode (Ex 27,30-28,7) a l’acabar diu: pensa amb l’aliança de l’altíssim i no tindràs en compte l’ofensa rebuda”. El Salm 102, recitat sovint a la litúrgia, invita a valorar que: “el Senyor és compassiu i benigne, lent per al càstig i ric en l’amor”. I sant Pau ens fa una advertència que és: “que ningú viu o mor per si mateix sinó per el Senyor”.

L’evangeli és una paraula que ens endinsa a la més sublim generositat de l’AMOR, que està disposat a perdonar-nos sempre. Pere rep una resposta sense ambigüitats de Jesús: “no et dic set vegades, set, sinó setanta vegades set, és a dir sempre”.

La nostra mentalitat humana i mercantil de drets i deures no sempre encaixa en la mentalitat de Déu. El seu do i la seva gràcia ens precedeixen i ens superen en escreix, encara que esperi la nostra resposta agraïda, la nostra col·laboració responsable. L’amor de Déu és sempre gratuït i mai injust i el nostre no pot ser d’altra manera, del contrari perdem la filiació divina i la germanor amb el Fill que ens ha salvat donant la seva vida per a nosaltres. No ens exigeix res de pagaments, tributs, repeteixo, ho fa gratuïtament, perquè l’amor no té preu quan de fet el té però d’un valor incalculable.

 

Francesc Xavier de Dou