10 de setembre 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

"Estima als altres com a tu mateix”

 

Les lectures d’avui ens ho posen ben clar: Estimar és la norma.

La nostra obligació, el nostre deure, ens recorda Sant Pau a la Carta als Romans, és estimar-nos els uns als altres.

També ens ho diu el llibre d’Ezequiel, si be no utilitza la paraula estimar, però sense estimar, com es podria estar atent al proïsme i advertir-lo quan s’aparta del mal camí? Sense amor, el més fàcil és deixar-ho córrer, apartar-nos d’Ell  i això sí, criticar-lo, parlar-ne malament.

A l’evangeli de Mateu, Jesús, també, sense utilitzar la paraula estimar, ens diu que estimem als altres. Així, si el teu germà et fa una ofensa, ves a parlar amb ell i fes-li veure, si no t’escolta, ves-hi amb algú altre i parleu-ne, si tampoc t’escolta parleu-ne a la comunitat. L’ensenyament de Jesús és què mirem d’ajudar, corregint, dialogant, que és clarament una expressió d’amor, respectant, sempre, la llibertat de l’altre.

Comportant-nos així serà Jesús mateix qui ajudarà a través nostre. Ell ens assegura que, tot el que demanem des d’aquesta dimensió de l’amor que ens obre a la unitat, ens ho concedirà perquè és present en tot grup o comunitat unida i reconciliada.

I que difícil és afrontar les coses, parlar de les diferències entre uns i altres, dialogar-ne, posar-nos d’acord. És més fàcil tancar-nos en els nostres interessos personals, en la nostra voluntat, la nostra veritat, per sobre dels altres, i si algú ens ha ofès, o creiem que ens ha ofès, apartar-lo, menysprear-lo.

Estiguem atents a les lectures d’avui,  no sigui que canviem  allò que deia a l’inici: “Estimar és la norma” per “Estimar-me a mi mateixa és la norma” que certament és diferent i està lluny del que ens diu Jesús. 

Maite Cura Grané