10 de juny 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

“Jo soc el pa viu que ha  baixat del cel”

Avui que celebrem la festa del Corpus, totes les lectures, ens parlen de l’eucaristia i de  l’amor fratern des de diferents punts de vista.

La primera lectura, del llibre del Deuteronomi, ens explica com després de 40 anys de penúries pel desert, els israelites estan a punt d’entrar a la terra promesa. Moisès el seu cabdill, que veu la seva mort propera,  els fa unes recomanacions, com un pare fa als seus fills abans de morir. Els diu que no oblidin mai, que és el Senyor, el seu Déu, qui els ha alliberat de l’esclavatge d’Egipte i els ha salvat dels perills del desert... “Ell us ha alimentat amb el mannà, que els vostres pares no coneixien...”

El mannà és una al·legoria del valor salvador  de l’eucaristia; el poble d’Israel en la travessia pel desert, també  es va salvar gràcies al mannà  enviat per Déu.

A la segona lectura, la 1a Carta de als Corintis, Pau insta la comunitat a defugir els perills de la idolatria, molt estesa en aquell entorn i també en el nostre.  Per altra banda, havent tingut coneixement de les desavinences  entre ells  -cosa que també és habitual en el nostre temps- els demana que es reconciliïn, que s’uneixin en comunió i facin pinya. Ho diu amb aquestes paraules: “El pa és un de sol, i per això, nosaltres ni que siguem molts, formem un sol cos ja que participem d’aquest únic pa”.

L’evangeli de Joan se centra molt directament en l’eucaristia i ens explica com  Jesús,  al final de la seva vida, ens va voler deixar un regal tangible com a record per  integrar a la nostra vida, per fer-nos sentir que estem amb Ell, que Ell viu, i que Ell és amb nosaltres. Per això, va donar al pa i al vi el sentit profund del seu cos i la seva sang. Jesús amb el signe de partir el pa i oferir-nos el vi, ens dona realment tota la seva persona i la seva vida. És per això que creiem  en la “vida eterna”, perquè Jesús Ressuscitat, amb l’eucaristia entra a formar part del nostre cos i de la nostra vida.

El gest de Jesús de partir el pa , ens fa a tots iguals, ens uneix i ens agermana. És per això que l’eucaristia necessàriament ha d’anar acompanyada de la solidaritat, caritat i amor, sinó no és comunió.

Àngels Vilaró