04 de juny 2023

Reflexions a la Paraula de Déu

Festa de la Santíssima Trinitat  (Jn 3, 16-18)

A la una, a les dues i a les tres! Els tres porquets i el llop. Un tamboret de tres potes. Trigonometria. Triangle equilàter. La mare fent-me el senyal de la creu al front: en nom del Pare, del Fill, de l’Esperit Sant. La Trinitat.

Llegeixo i  medito els textos d’avui. “Jo sóc el Senyor, Déu compassiu i benigne, lent per al càstig, fidel en l’amor”, diu el llibre de l’Èxode. I aquest Déu, que ja no és terrible ni venjatiu, com sovint ens havien fet creure que era el de l’Antic Testament, es dona, se’ns dona. Déu estima tant el món, que ha donat el seu Fill únic, perquè no es perdi ningú dels qui creuen en ell, sinó que tinguin vida eterna”.

Però... a la xerrada organitzada per Cristianisme al s. xxi, a la qual vaig assistir el proppassat dissabte, es va remarcar la dificultat creixent de creure en Déu en la nostra societat. A Déu, ningú no l’ha vist mai(Jn 1, 18). M’ajuden les paraules de Maurici Serrahima: “Déu no és només pur Existir sinó pura Presència, presència absoluta. Jesús ve a complir la presència per sempre de Déu entre els homes.”

Jesús ens ha deixat paraules i petjades en el camí. Petjades, rastres... que ens ajuden a seguir-lo. Jesús són les benaurances, la paràbola del bon samarità, la del sembrador... Jesús és la Creu i l’aparent fracàs de tot, amb els deixebles amagats i esporuguits. I les dones, les primeres a veure’l ressuscitat.

Jesús és Emmaús: a poc a poc, lligar caps i reconèixer-lo, trobar sentit a tant desconcert, aprendre a confiar del tot. Creure en Déu és poder trobar-lo a partir de qualsevol fet de la nostra vida.

La vinguda de l’Esperit omple els deixebles de coratge. Fa molts anys, jo cantava una cançó que deia: “Vine, Esperit, mestral del món”. El mestral, és un vent que renova l’aire, un vent que apropa el que és lluny, que permet veure-hi amb nitidesa. El mateix Esperit que omplia el cor de Jesús és ara amb nosaltres, habita en cada ésser humà, fent-nos buscar la pau i la fraternitat. Una força que ens empeny a  sortir de nosaltres mateixos, dels nostres refugis de petits egoismes, a renovar-nos de dalt a baix. 

I que ens fa recordar les paraules de Pau: Estigueu contents, refermeu-vos, animeu-vos, viviu en pau i ben avinguts, i el Déu de l’amor i de la pau serà amb vosaltres”.

Griselda Gasull